Nytt

Når Tyrkias islamistiske president, Recep Tayyip Erdogan, var borgermester i Istanbul på midten av 1990-tallet, formidlet han noe meget avslørende i et intervju med avisen The Daily Milliyet. «Demokrati er som en trikk,» påstod han da. «Du sitter på inntil du ankommer din ønskede destinasjon. Så går du av.»

Destinasjonen ser ut til å være nådd. Onsdag ble en 16 år gammel skoleelev fengslet for å ha «fornærmet» Erdogan – mer spesifikt anklaget ham for korrupsjon – og risikerer nå fire års fengsel.

En 16 år gammel skoleelev skal i går ha blitt arrestert etter å ha kalt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan en «korrupt eier av et illegalt palass». Eleven ble hentet ut av skolen av tyrkisk politi etter å ha holdt appell ved en elevdemonstrasjon.

Han refererte blant annet til Erdogans nye presidentpalass. Det har hele 1150 rom.

En video av guttens tale, som ble holdt til minne om en tyrkisk soldat som ble drept av islamister på 1920-tallet, er offentliggjort av nyhetsbyrået Dogan, melder NTB. Her forsvarer 16-åringen sekulære verdier og prinsippene til Mustafa Kemal Ataturk, grunnleggerne av den moderne tyrkiske republikken.

Samtidig kritiserer han regjeringspartiet AKP og president Erdogan for korrupsjon, mens tilhørerne roper «bestikkelser er overalt, overalt er korrupsjon». Han skal også ha uttalt at han ikke anerkjenner Erdogan som Tyrkias president. Erdogan vant presidentvalget i august i første valgomgang.

Gutten, som i nyhetsoppslagene bare omtales med sine initialer M.E.A., er medlem av en studentorganisasjon kalt Demokratiske student. Han risikerer nå fire års fengsel, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet og nyhetsbyrået AP.

Samtidig pågår integrasjonssamtalene mellom EU og Tyrkia i uforminsket tempo. Lille julaften fikk Erdogan en telefon fra Det europeiske rådets president, Donald Tusk. I en pressemelding senere på dagen påpekte Tusk at han håpet på fremgang i styrkingen av båndene mellom EU og Tyrkia i løpet av 2015, og at han også ønsket Tyrkias nylig adopterte EU-strategi velkommen.

Strategien, som ble offentliggjort i september i år, er for ordens skyld et veikart til et tyrkisk EU-medlemskap innen 2019.

 

Aftenposten