Nytt

Verken Tyrkias president eller opposisjonen i landet godtar beklagelsen fra Norge og NATO etter å ha blitt framstilt som fiende under en NATO-øvelse.

Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen Trident Javelin i Norge fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og president Recep Tayyip Erdogan ble framstilt som fiender.

Generalsekretær Jens Stoltenberg beklaget dette overfor Erdogan, og det samme gjorde forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fredag.

Men beklagelsene holder ikke for den tyrkiske presidenten, som kommenterte hendelsen under en direkteoverført TV-tale lørdag.

– Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, sa Erdogan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nedrige folk
– Under NATO-øvelsen ble det utvist manglende respekt. Det ble gjort feil, ikke av tosker, men av nedrige folk, sa den tyrkiske presidenten.

Bakke-Jensen understreket fredag at meldingen, som ble vist på et lukket nettverk under øvelsen, på ingen måte reflekterer Norges syn på Tyrkia.

Stoltenberg understreket også at øvelsesmeldingen ikke var noe uttrykk for NATOs holdning til medlemslandet Tyrkia.

Ifølge Stoltenberg ble meldingen lagt ut av en sivil kontraktør hyret inn av Norge i forbindelse med øvelsen, og han opplyste videre at vedkommende øyeblikkelig ble fjernet.

Opposisjonsleder
Tyrkias opposisjonsleder, Kemal Kiliçdaroglui i Det republikanske folkepartiet (CHP), fastholder også at beklagelsen fra Norge og NATO ikke er nok.

– Dette er ikke en sak som kan unngås med en ordinær beklagelse, sa han ifølge den tyrkiske avisa Daily Sabah under et partimøte i Ankara lørdag.

– Ingen kan fornærme Tyrkias nåværende ledelse og historie. Vi fordømmer dette på det sterkeste, sa han.