Nytt

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøker Łask air base i polen i oktober 2014. Foto: Reuters

Det var en nordmann med kurdisk bakgrunn som sendte ut meldingen som framstilte Tyrkias president Erdogan som en fiende under en NATO-øvelse.

Det var neppe en glipp at president Recep Tayyip Erdogan og Mustafa Kemal Atatürk dukket opp som «fiender» underveis i øvelsen Trident Javelin, mener Morten Myksvoll, redaktør i nettstedet tyrkiskpolitikk.no:

– Hvis denne opplysningen stemmer er sjansen liten for at dette var en tabbe. Har vedkommende kurdisk bakgrunn, eller er norsk kurder, er det rart om dette ikke var et bevisst valg, sier Myksvoll.

Ifølge Aftenposten er opplysningen om vedkommendes kurdiske bakgrunn kjent både i Forsvaret og i UD-kretser.

Etter det avisa erfarer, ble øvelsesmeldingen sendt ut på Twitter under NATO-øvelsen Trident Javelin, som fant sted i Stavanger i november. Budskapet var trolig en del av øvelses-spillet der NATO skulle takle å bli utsatt for falske nyheter som kunne sette samholdet på prøve.

Opplysningen om at mannen skal ha kurdisk opprinnelse, ble meldt av flere tyrkiske medier allerede da saken ble kjent i november.

Både presidenten og landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk ble framstilt som fiender i meldingen.

Med de nye opplysningene er det ifølge Aftenposten et åpent spørsmål om det var en glipp at Erdogan og Atatürk dukket opp som fiender under øvelsen.

Avisa har ikke fått dokumentert hvorvidt meldingen som ble sendt ut, var godkjent i forkant.

Etter hendelsen kalte Tyrkia hjem 40 soldater fra øvelsen og Erdogan gikk til muntlig frontalangrep på NATO. Hendelsen utløste gjentatte beklagelser både fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Forsvaret opplyser til Aftenposten at fra deres side har rekrutteringen av vedkommende som sendte meldingen, skjedd på en normal måte. NATO har så langt ikke gitt noen opplysninger om hendelsesforløpet.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!