Nytt

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg beklager at Tyrkias president ble utsatt for en fornærmelse under en øvelse i Norge.

– Jeg er blitt informert om fornærmelsen som ble påført under en nylig avsluttet øvelse ved NATOs Joint Warfare Centre i Stavanger i Norge. Jeg beklager fornærmelsen. Hendelsene var et resultat av en enkeltpersons handlinger og gjenspeiler ikke NATOs holdninger, sier Stoltenberg i en kommentar NTB har fått tilgang til.

Tyrkia kalte nylig hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen, fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble fremstilt som fiender, ifølge Erdogan.

Ifølge presidenten sto både hans eget navn og Mustafa Kemal Atatürk, det moderne Tyrkias grunnlegger, på en «tavle» som «fiender» under NATO-øvelsen.

– Enkeltpersonen dette gjelder, ble umiddelbart fjernet fra øvelsen av Joint Warfare Centre, og en granskning er på gang. Han var en sivil kontraktør sekondert av Norge, og ikke en NATO-ansatt, sier Stoltenberg videre.

– Det vil nå være opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner. NATO har vært i kontakt med norske myndigheter om saken, legger han til.

Stoltenberg understreker videre at Tyrkia er en verdsatt NATO-alliert som gir viktige bidrag til å trygge alliansens medlemsland.

OPPDATERES