Bønn utenfor Hagia Sofia i mai 2016. Nå ønsker Erdogan at de skal få komme innendørs.

Vårt Land skriver i dag at Tyrkias president Recep Erdogan i et tv-intervju søndag kveld åpnet for å endre statusen til det nesten 1.500 år gamle praktbygget Hagia Sofia, som i dag er et museum.

Nylig ble det holdt en demonstrasjon utenfor Hagia Sofia i protest mot moskéangrepene på New Zealand. Demonstrantene ønsket at den praktfulle bygningen i den europeiske delen av Istanbul igjen skal tas i bruk som moské.

Regjeringen i Hellas reagerte sterkt på uttalelsen fra den tyrkiske presidenten og kalte den en fornærmelse mot kristne, mot verdenssamfunnet og mot folkeretten.

Hagia Sofia ble bygget som en katedral på ordre fra den østromerske keiseren Justinian i 537. Kirken var den gang verdens største bygning.

Etter at Det osmanske riket på 1400-tallet erobret Konstantinopel, byen vi i dag kjenner som Istanbul, ble katedralen omgjort til moské. Etter opprettelsen av den moderne og sekulære tyrkiske staten i mellomkrigstiden, sluttet praktbygget å fungere som gudshus, og i 1935 ble Hagia Sofia gjort om til museum av Mustafa Kemal Atatürk, Tyrkias første president.