Et osmansk militærkorps marsjerer forbi Hagia Sofia i Istanbul. Foto: Fatih Saribas / REUTERS / NTB scanpix

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har bestemt at enda en gammel ortodoks kirke, som nå er et museum i Istanbul, skal bli omgjort til moské.

Beslutningen om å omgjøre Kariye-museet til moské kommer en drøy måned etter at Istanbuls landemerke Hagia Sofia ble omgjort på lignende vis.

Erdogan har i flere år tatt til orde for at Hagia Sofia burde bli moské igjen. Kulturmonumentet ble opprinnelig bygd som en kristen katedral på 500-tallet, men ble omgjort til moské på 1400-tallet. I 1934 ble den omgjort til museum.

Beslutningen om å omdanne enda en tidligere ortodoks kirke til moské skaper reaksjoner i nabolandet Hellas. Utenriksdepartement i Aten kaller beslutningen «enda en provokasjon mot religiøse mennesker overalt».

Kariye-museet, eller Chora-kirken, var opprinnelig en middelalderkirke, men ble omgjort til moske på begynnelsen av 1500-tallet. Bygget ble gjort til museum etter andre verdenskrig.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.