Den tyrkiske president Erdogan og hans kone i audiens hos pave Frans i Vatikanet den 5. februar 2018. Foto: Alessandro Di Meo / Reuters / NTB scanpix.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har invitert pave Frans til Istanbul fredag for å overvære seremonien der Hagia Sofia, tidligere en av kristenhetens viktigste kirker og nå museum, offisielt skal omgjøres til moské.

Erdogans pressetalsmann Ibrahim Kalin har bekreftet invitasjonen av paven overfor tv-stasjonen CNN Turk, opplyser La Stampa.

Hagia Sofia var tidligere blitt omgjort til moské i 1453, da ottomanerne erobret den til da kristne metropolen, som på den tiden het Konstantinopel. I 1935 ble bygningen omgjort til museum i det som da var et strengt sekulært regime under ledelse av Tyrkias første president Kemal Atatürk.

Erodgans invitasjon kan anses som en provokasjon, all den tid paven hadde uttrykt dyp smerte over presidentens beslutning om å omgjøre Hagia Sofia til moské. Fra Vatikanet er det ikke kommet noen reaksjoner, skriver La Stampas Vatikanet-korrespondent Salvatore Cernuzio, som regner med at paven ikke drar til Istanbul.

Muslimske talspersoner som har hatt tett kontakt med Den katolske kirken, frykter at Erdogans trekk kan ramme den interreligiøse dialogen.

Også fra Hellas og Russland har det kommet negative reaksjoner både fra offisielt og kirkelig hold på at Hagia Sofia blir moské.

Den greske president Katerina Sakellaropoulou har uten omsvøp kalt det hele et feilgrep, og oppfordrer paven til å arbeide for at beslutningen blir omgjort. Sakellaropoulou har også invitert paven til å besøke Hellas i 2021 i forbindelse med 200-årsmarkeringen for uavhengigheten fra Det ottomanske imperiet.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.