Haga Sofia. Foto: Arild Vågen / Commons Wikimedia 

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slo fredag hardt tilbake mot den internasjonale kritikken av Tyrkias planer om å omgjøre Hagia Sofia til moské.

Erdogan talte fredag ved åpningen av en ny moské i Istanbul. Byen har fra før vel 3300 moskeer, mens landet som helhet har ca 90.000 moskeer.

– Accusations against our country about Hagia Sophia directly target our sovereign rights, said Erdogan, responding to concern over the proposal from the West, particularly Greece, France and the United States.

– We are determined to continue to protect the rights of Muslims, our country’s majority faith, as well as members of all other faiths and religions, he added at the formal opening of another mosque in Istanbul. (Reuters)

Erdogan sa onsdag at han var sjokkert over at USAs utenriksminister Mike Pompeo hadde bedt ham om å avstå fra planene.

“We urge the Government of Turkey to continue to maintain the Hagia Sophia as a museum, as an exemplar of its commitment to respect the faith traditions and diverse history that contributed to the Republic of Turkey, and to ensure it remains accessible to all,” Pompeo said. (Middle East Monitor)

Det var ventet at tyrkiske myndigheter, ved den høyeste administrative domstolen, ville fatte en avgjørelse på torsdag, men beslutningen vil ikke bli offentliggjort før om 14 dager.

Diskusjonen om å tilbakeføre bygget til moské, skaper splittelse mellom sekulære, kristne og islamske grupper i Tyrkia. Det er også frykt for at det vil føre til økt spenning med Hellas, som er motstandere av at den tidligere gresk-ortodokse kirken på nytt skal bli et religiøst bygg.

Siden 1991 har det vært muslimsk bønnerom i Hagia Sofia, og siden 2016 har bygget hatt en imam. (NTB)


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.