Erdogan ønsker å demonstrere at han er en islamistisk president og samtidig påfører han den kristne verden et prestisjenederlag. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Russland vil ikke fordømme at Erdogan-regimet bryter avtalen om Hagia Sofia som museum og konverterer den til moske.

Russiske myndigheter sa mandag at Tyrkias beslutning om å gjøre om Hagia Sofia i Istanbul fra et museum til en moské er et internt anliggende.

– Vi jobber ut ifra det faktum at dette er et tyrkisk internt anliggende, som verken vi eller andre burde blande oss i, sa Russlands viseutenriksminister Sergei Versjinin mandag. (NTB)

Det er en påfallende mild uttalelse.

Den russisk-ortodokse kirken har tidligere sagt i en uttalelse at Tyrkia velger å ignorere millioner av kristne ved å omgjøre landemerket.(NTB)

USA uttrykte «skuffelse», også det en relativ mild reaksjon.

USA er skuffet over at tyrkiske myndigheter har omgjort Hagia Sofia fra museum til moské, sier en talskvinne for USAs utenriksdepartement.

– Vi er skuffet over at den tyrkiske regjeringen har endret statusen til Hagia Sofia, sier pressetalskvinne Morgan Ortagus. (NTB)

Faktisk var det pave Frans som var sterkest i sin reaksjon.

– Og sjøen tar meg litt lenger bort med mine tanker: Til Istanbul. Jeg tenker på Sancta Sophia, og jeg blir i dyp smerte, sa paven i en tale fra vinduet sitt ved Petersplassen søndag.

Kulturmonumentet ble opprinnelig bygd som en kristen katedral på 500-tallet, men ble omgjort til moské under det ottomanske riket. I 1934 ble den omgjort til museum av den sekulære tyrkiske landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk. (NTB)

Erdogan viser stadig mer åpent at han står for en islamistisk linje.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.