Under ramadan vil det bli lest høyt fra Koranen i Hagia Sophia i Istanbul. Det er en av de helligste steder for den ortodokse kirken. Kemal Atatürk gjorde den til museum i 1934. At det utføres religiøse handlinger der er en provokasjon, både mot skillet mellom religion og stat i Tyrkia og mot kristenheten.

Islamister ønsker å ta Hagia Sophia i bruk igjen som moske. Ved å tillate skriftlesning signaliserer myndighetene at de er enig.

Greske myndigheter er provosert.

On Monday, the Foreign Ministry in Athens condemned the decision by Turkish authorities to allow a daily reading from the Quran to be broadcast from Hagia Sophia during the holy Muslim month of Ramadan, describing it as “verging on bigotry” and “not compatible with modern, democratic and secular societies.”

“Muslim rituals in a monument of world cultural heritage are incomprehensible and reveal a lack of respect for and connection with reality,” the statement said.

Built as a Christian basilica in the 6th century, Hagia Sophia was converted into a mosque following the conquest of Constantinople by the Ottoman army in 1453. The building was converted into a museum in 1934 on the orders of the country’s secular leader Mustafa Kemal Ataturk.

Uten virkning

Det virker som om Erdogans regime har det travelt med å islamisere Tyrkia. At det betyr å trampe på de siste rester av kristen tilstedeværelse, synes nesten som en bonus.

Turkey has brushed off Greek criticism of a daily reading from the Quran in Hagia Sophia in Istanbul as “unacceptable,” urging the government in Athens “to respect… other religions.”

In comments made to the Anadolu news agency on Wednesday, Turkish Foreign Ministry spokesman Tanju Bilgic urged Greece to show “good sense,” while accusing the country of suppressing the rights of its “Turkish” minority in the northeastern region of Thrace and blocking the construction of a mosque in the capital.

“We must also keep in mind that the values of contemporary, democratic and secular societies include respect for other religions and prayers,” Bilgic said.

Greece does not recognize its Muslim population, located predominantly in Western Thrace, as an ethnically Turkish minority but as a religious one.

 

 

hagia.sophia.31.mai.2016

Tusenvis av mennesker samlet seg foran Hagia Sophia i bønn 31. mai med krav om at den ble åpnet som moske igjen. Museum-statusen er en symbolsk goodwill-handling. At Erdogan ønsker å fjerne den, sier noe om hans innstilling til dialog. Det sier også noe om en aggressiv kampanje for islam under dekke av religionsfrihet. jfr. studentene ved det tekniske universitet i Berlin som demonstrer utendørs hver fredag mot at de mistet bønnerommet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.ekathimerini.com/209422/article/ekathimerini/news/turkey-rebuffs-greek-criticism-of-quran-recitals-in-hagia-sophia

 

http://www.ekathimerini.com/209442/opinion/ekathimerini/comment/the-power-of-symbols

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂