Nei, pust lettet ut: Det er ikke den storslagne Hagia Sophia i Konstantinopel som er gjenåpnet som moske. Ikke ennå, i alle fall.

Aghia Sophia ligger i Nikea (nåværende Izmit), en kirke fra 300-tallet, 200 år eldre, altså, enn Justinians praktbygg. Aghia Sophia har en sentral plass i kirkehistorien; det var her, i 787 e.Kr hvor den siste synoden ble holdt i den enda forente kristendom. I 1331 ble byen erobret, og som vanlig var, ble byens sentrale kirker omgjort til moskeer, og det var også Aghia Sophia frem til 1920, da Kemal Atatürks sekulariseringslinje vant frem, og den, i likhet med Hagia Sophia ble gjort om til museum.

Dette har ikke forhindret at kristne de senere år har kunnet feire riter på gamler, kristne steder; så sent som 26.desember år 2000 fikk patriarken feire Jesu fødselsdag der.

Men nå er altså kirken vendt tilbake som moske. Dette kommer som en viss overraskelse, fordi selvom Erdogan-regimet gradvis har strammet grepet, ved utrenskninger i hæren, og nylig masse-arrest av 50 intellektuelle, som Anders Heger nylig påpekte, så har Erdogan varslet innrømmelser om tilbakeføring av eiendommer til armenske og gresk-ortodokse menigheter.

Det har altså vært håp blant Tyrkias minoriteter om at det religiøse klimaet skulle bedres under Erdogan, etter militær-regimenes bortimot religionsfiendtlige sekularisme. Men, selvom kanskje ikke Erdogan selv er den største islamistiske ulven, så har han flere ulver i kobbelet sitt, og disse må vel gis føde en gang i blant, de og. Dette gjelder ikke minst visepresident Bulent Arinc, som kom med disse ord ved nyinnvielsen av Aghia Sophia som moske:

«With this act we have regained the favor of our ancestors. The church of Aghia Sophia in Izmit is the result of conquest and as such, as it was used then, is right. A church can be transformed into a mosque. Both are places of prayer to God”.

Bulent Arinc avsluttet med ordene

«How many mosques have been transformed into our churches?».

http://www.asianews.it/news-en/Erdogan%27s-religious-acrobatics:-Nicaea-council-church-back-to-being-a-mosque-23148.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂