Recep Tayyip Erdogan og AKP-partiet vil oppheve Hagia Sofias status som museum og igjen gjøre den til en moske.

Det er et mektig symbolsk handling. Hagia Sofia var en av kristenhetens største kirker. Ved erobringen av Konstantinopel i 1453 ble den moske, men da Kemal Atatürk sekulariserte Tyrkia og skilte religion og samfunn, ble den til et museum.

En rekonvertering til moske vil symbolisere at Tyrkia igjen er blitt en islamistisk stat.

Det vil dessuten være et signal til ikke-muslimer, særlig kristne, om at islam triumferer, også i deres gamle kirke. Museum-status ga i det minste skinnet av en slags nøytralitet.

Den ortodokse kirken reagerer kraftig på forslaget.

 

 

Confirmation of the plan came on Thursday from the Turkish pro-government daily Yeni Safak, after press leaks last week in Radikal reported the prime minister’s intention to pray in the Byzantine basilica prior to the August presidential elections, possibly as early as May 29. The date is a highly symbolic one, as it marks the 561st anniversary of the fall of Constantinople into the hands of the Ottomans. A few days later the basilica became a mosque on the orders of Mehmet II the Conqueror ad remained so until 1934, when on the decision of the father of the modern Turkish ‘secular Republic Mustafa Kemal Ataturk it was made into a museum. A campaign to turn the Hagia Sofia back into a mosque has been brewing for quite some time in the country, raising alarm among Christian communities in the east. Over the past few months appeals have been made by Deputy Prime Minister Bulent Arinc and the imam of the Sultanhamet mosque, Mustafa Akgul.

Det hører med til historien at de kristne mosaikkene skal mørkelegges.

The historical monument, which draws millions of tourists every year, will have the Byzantine frescoes covering its walls cast into shadow by ‘dark light’ so as to avoid offending Islam.

 

http://www.ansamed.info/ansamed/en/news/sections/generalnews/2014/05/08/turkey-hagia-sofia-to-become-half-mosque-and-half-museum_d6e3e0d2-ec16-4516-8916-15e767deed6f.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂