Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc gav overfor journalister nylig uttrykk for håp om at Hagia Sofia i Istanbul – opprinnelig en kirkebygning og et av kristenhetens viktigste historiske symboler – vil bli omgjort til moské, slik den var i tiden fra Konstantinopels fall i 1453, helt til Tyrkias første president Atatürk gjorde den om til museum i første halvdel av det tjuende århundre.

Arinc brukte faktisk uttrykket moské allerede i sin omtale av byens mest kjente attraksjon:

“We currently stand next to the Hagia Sophia Mosque … we are looking at a sad Hagia Sophia, but hopefully we will see it smiling again soon,” Arınç said in a speech during the opening ceremony of a new Carpet Museum, located adjacent to the ancient Hagia Sophia complex.

He cited two other complexes with the same name in Turkey that have recently been converted into mosques.

“We have recently reopened two mosques with the same name to worship, one in İznik and the other in Trabzon. These were already mosques, but they were being used for different purposes,” Arınç said.

“There were no legal objections about İznik’s Hagia Sophia, but there was one about Trabzon’s. Fortunately, we now have [real] judges in Turkey, which is a state of law, and Trabzon’s Hagia Sophia has been legally registered as a mosque,” the deputy prime minister said.

Arincs utspill kan vanskelig tolkes som annet enn et ønske om å kansellere landets kristne historie, med islam som redskap.

 

Hurriyet Daily News: Turkish Deputy PM expresses ‘hope’ to see Hagia Sophia as mosque