Bildet: Konstantinopels fall 29 mai 1453

Det er ikke bare Angela Merkel som hardnakket holder på at islam hører til Europa. Også EUs visepresident og kommissær Frans Timmermans mener det.

Sist onsdag holdt han et møte med imamer fra Belgia, Bulgaria, Frankrike, Tyskland, Italia, og Nederland. Timmermans hadde et budskap til dem:

EU Official: Islam Is Part of Our History, Present, and Future

“The Commission is strongly committed to promoting diversity in Europe. Islam is part of our history, Islam is part of our present and Islam will be part of our future.”

For Timmermans og Merkel er islams plass i Europa et spørsmål som nærmer seg en trosartikkel. De har mangfold som første bud. Derfor må islam være med.

 “The way we help our citizens — whatever their background may be — to embrace the diversity that is a reality in European societies is going to determine much of our collective future.”

Timmermans er av den troende sorten. Hans hyllest til mangfold er ikke politisk, men religøst.

In 2015, Timmermans noted: “[D]iversity is now in some parts of Europe seen as a threat. Diversity comes with challenges. But diversity is humanity’s destiny. There is not going to be, even in the remotest places of this planet, a nation that will not see diversity in its future.”

Det lyder vakkert. Men har Timmermans spurt seg hvordan det står til med mangfold i de landene innvandrerne kommer fra? Har det streifet ham at mange av dem har med seg holdninger som absollutt ikke viser sans for mangfold? Så dypt inne i EU-bygningene kan ikke en gang Timmermans sitte at han ikke har fått med seg at det er «problemer».

Eller er det bare de skrekkelige europeerne som er problemet?

De troende multikulturalistene er også apokalyptikere: Hvis ikke utopien blir realisert vil Europa gå under.

Timmermans added: “Europe will be diverse, like all other parts of the world will be diverse. The only question is, how do we deal with that diversity? And my answer to that is, by ensuring that our values determine how we deal with diversity and not giving up our values to refuse diversity. That will bring us down as a society.”

Timmermans concluded ominously: “If we don’t get this right, I truly believe Europe will not remain the Europe we built. Europe will not remain a place of peace and freedom, for very long.”

Eller er det omvendt? Er det denne utopien som utgjør en dødelig fare? Stadig flere synes å mene det. Hvilket får folk som Timmermans til å gi gass, til å understreke enda sterkere at islam hører med.

EU utmerker seg ved å være blottet for historisk bevissthet. EU er et tabula rasa: en tavle som er vasket ren. Uten spor.

Robert Spencer skriver at han snart kommer med en ny bok: The History of Jihad From Muhammad to ISIS (which you can preorder here)

Muslimske hærer presset mot Europa og kom igjen, år etter år. De skulle erobre Europa. Den 29 mai 1453 klarte de å løpe Konstantinopel over ende. Konstantinopel hadde vært hovedstad i det bysantinske riket i 1.000 år. Nå ble det ødelagt.

To take just one notorious example: after over seven hundred years of trying, the warriors of jihad finally entered Constantinople on May 29, 1453. When they did, they made the streets run with rivers of blood. Muslims raided monasteries and convents, killing or enslaving their inhabitants, and plundered private houses. They entered the Hagia Sophia, which for nearly a thousand years had been the grandest church in Christendom.

The Muslims then killed the elderly and weak and led the rest off into slavery.

The Byzantine scholar Bessarion wrote to the Doge of Venice in July 1453, saying:

[Constantinople had been] sacked by the most inhuman barbarians and the most savage enemies of the Christian faith, by the fiercest of wild beasts. The public treasure has been consumed, private wealth has been destroyed, the temples have been stripped of gold, silver, jewels, the relics of the saints, and other most precious ornaments. Men have been butchered like cattle, women abducted, virgins ravished, and children snatched from the arms of their parents.

When the slaughter and pillage was finished, Mehmet II ordered an Islamic scholar to mount the high pulpit of the Hagia Sophia and declare that there was no God but Allah, and Muhammad was his prophet. The magnificent old church was turned into a mosque; hundreds of other churches in Constantinople and elsewhere suffered the same fate. Millions of Christians joined the ranks of the dhimmis; others were enslaved, and many were killed.

Robert Spencer har lenge vært opptatt av Konstantinopels skjebne. Med årene er det lettere å forstå hvorfor: Islam er igjen på marsj vestover.

Hagia Sophia ble etter Atatürks revolusjon erklært for å være et museum. Den skulle ikke brukes av noen religion. Men Erdogan klarer ikke respektere denne nøytraliteten. Så sent som onsdag sist uke resiterte han fra Koranen inne i Hagia Sophia, og han gjorde det med en direkte henvisning til Mehmet II som erobret byen.

Speaking for an art festival opening Saturday, President Recep Tayyip Erdogan recited the Quran’s first verse, dedicating the prayer to the “souls of all who left us this work as inheritance, especially Istanbul’s conqueror”.

The Hagia Sophia was built during the 6th century Christian Byzantine Empire and served as the seat of the Greek Orthodox Church. It was converted into an imperial mosque with the Ottoman conquest of Istanbul in 1453.

(…)

Thousands of Muslim Turks have prayed outside the Hagia Sophia over the years to demand that it be restored as a place of worship.

In 2015, a cleric recited from the Quran inside the building, a Unesco World Heritage site, for the first time in 85 years.

The following year, Turkey’s religious authority began hosting and broadcasting religious readings during the holy month of Ramadan and the call to prayer was recited to mark the first revelation of the Quran to Prophet Mohammed.

Tendensen er tydelig. Erdogan ønsker å plukke opp igjen islams banner og ekspandere. Han har døpt krigen mot kurderne for jihad.

Man tuller ikke med disse begrepene, og disse stedene. De betyr noe.

Mr Erdogan said Saturday that it was “difficult and emotional” to be speaking at the Hagia Sophia, which he described as “magnificent and holy”.

Greece has protested the Turkish government’s religious use of the venue.

Selvfølgelig er en mektig person som Timmermans klar over disse kreftene. Han velger likevel å åpne armene. Hvorfor? Der har ikke Spencer noen skikkelig forklaring.

Nøkkelen er troen som virker som en drug, et narkotikum, som får de avhengige til å gjøre irrasjonelle valg, som å oppgi sitt eget kontinent og sin egen sivilisasjon.

Mennesket har evnen til å forføre seg selv, eller la seg forføre. Timmermans er åpenbart «under the influence». Man kan bare bekjempe ham ved å besitte klarhet og kunnskap og gjennomskue hans «avhengighet». Hvis man skal bygge et sterkere fundament må man ha noe å tilby menneskene, som kan beskytte dem.

Men ikke overtro.

 

 
Turkish president Erdogan recites Islamic prayer at Hagia Sophia despite historic link to secularism

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂