Den meget dramatiske situasjonen i Tyrkia kan følges direkte på Sky News.

I skrivende stund skytes det i flere tyrkiske byer.

Deler av det tyrkiske militæret hevder å ha tatt over makten. Militæret i Tyrkia har en lang historie med å gjennomføre kupp mot sittende regimer som truer stabiliteten eller krenker (den sekulære) konstitusjonen (i 1960, 1971, 1980 og 1993).

Både bakkestyrker og kampfly er satt inn.

Flere gisler skal være tatt, og rikskringkasteren i Ankara har etter sigende falt under kuppmakernes kontroll.

De har uttalt på nasjonal TV at Erdogans erodering av institusjonene av «democracy and secular rule of law» er utslagsgivende faktorer bak deres kuppforsøk.

Den islamistiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er ifølge CNN i trygghet. Store sikkerhetsstyrker er satt ut i gatene for å forsvare hans regime.

Sosiale medier er stengt av regimet, den internasjonale flyplassen i Istanbul er stengt av militæret.

Om ikke en av partene oppnår en hurtig seier i de pågående stridighetene i Tyrkia, kan landet være i ferd med å bli destabilisert.

Om Erdogan lykkes, kan man vente et enda mer undertrykkende regime. Om kuppmakerne lykkes, kan man vente en intensivering av den islamistiske terrorkampanjen i landet.

Terrorkampanjer fra både kurdiske opprørere og IS har rystet landet over det siste året.

Erdogan er blitt kritisert for sin harde islamistiske linje, samt konsentrasjon av makt gjennom innblanding i domstolene og motarbeidelse av grunnloven.

Hovedkvarteret til hans parti, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), skal ifølge enkelte rapporter ha blitt overtatt av militæret.

Militæret påstår at kuppforsøket er vellykket, Erdogans regime at det ikke er det.

Kuppforsøket er åpenlyst meget nøye planlagt over lengre tid. Hva som gjenstår å se, er hvorvidt dette ender i en borgerkrig eller ei.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂