Fire tyrkiske offiserer og en tyrkisk militærattaché får asyl i Norge. Det skriver Klassekampen i dag. De søkte alle om beskyttelse etter kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer.

Det er grunn til å minne om at Tyrkia er det landet vestens liberale holdt fram som et demokratisk eksempel for den muslimske verden under den arabiske våren, og ikke minst, at dagens president, Recep Erdogan, i sin tid ble foreslått som kandidat til Nobels fredspris av tidligere statsminister Thorbjørn Jagland. Jaglands begrunnelse var at Erdogan var:

 en politisk leder som har stått i spissen for å lede en muslimsk befolkning mot modernitet og demokrati. Erdogan har vært for Tyrkia det som Gorbatsjov var for Russland.

Klassekampen skriver i dag at offiserenes advokat Kjell M. Brygfjeld bekrefter at alle fem har fått innvilget asyl. Spørsmålet få politikere i Europa er villige til å svare på, er hva dette gjøre med våre relasjoner til landet. Hva med medlemskapet i Nato og ønsket om medlemskap i EU?

Det er liten tvil om at avgjørelsen er oppsiktsvekkende, for Tyrkia er et Nato-land. Offiserene får nå beskyttelse mot sitt eget hjemland, som også er en militær alliert av Norge og store deler av Europa.

Klassekampen skriver at offiserene og militærattacheen var stasjonert i Norge da en del av det tyrkiske militæret forsøkte å overta makten i hjemlandet i fjor sommer. Alle hevder selv at de ikke hadde noe med kuppforsøket å gjøre.

De fire offiserene sa i januar til VG at de i fjor høst mistet jobben og fikk beskjed om å reise tilbake til Tyrkia. De nektet og valgte i stedet å søke asyl i Norge.

Offiserene sier selv at de frykter fengsling i Tyrkia på tross av at de ikke skal ha noe med kuppforsøket å gjøre.

Klassekampen skriver videre

det er umulig å returnere nå. Jeg er avskjediget fra min tjeneste i Norge, og passet mitt er kansellert. Om jeg drar tilbake, blir jeg umiddelbart pågrepet, og jeg risikerer tortur og å bli tvunget til å gi falske tilståelser. I tyrkiske fengsler dør folk av uforklarlige grunner, sa en av offiserene til VG i januar i år.

Ifølge Klassekampen lever de fire eks-offiserene og den tidligere diplomaten nå på hemmelig adresse i Norge. Også familiemedlemmer skal ha fått asyl her i landet.

Flere tyrkere søker også asyl i Tyskland

I Tyskland skal så mange som 136 tyrkere med diplomatpass ha søkt tilflukt etter kuppforsøket.(….)

Sjefen for den tyske etterretningstjenesten BND sa i et intervju med magasinet Der Spiegel på lørdag at «tyrkiske myndigheter ikke har klart å overbevise oss om at det var Fethullah Gülen som sto bak kuppforsøket».

 

Etter at flere europeiske land har nektet representanter for Erdogans parti å drive valgkamp hos dem, har Erdogan kommet med anklager om nazisme og islamofobi, hvilket jo er en underlig opplevelse, ettersom det er myndighetene i de samme europeiske statene som har brukt slike karakteristikker mot sine egne motstandere. Uansett bør innvilgelsen av asyl til tyrkiske offiserer føre til en revurdering av Tyrkia som en troverdig partner for Europa.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂