Sveriges ønske om å bli medlem av Nato og Tyrkias betingelser for å tillate dette, åpner for at kurdere med oppholdstillatele i Sverige og som frykter utlevering til Tyrkia, kan søke asyl i Norge. Dette bekrefter UDI i e-post til Klassekampen.

– De som søker beskyttelse i Norge, vil få søknaden sin vurdert på vanlig måte. UDI vil i så fall vurdere fakta i saken opp mot vilkårene for beskyttelse. Om de vil få innvilget søknaden, er det umulig å gi et forhåndssvar på, skriver fagansvarlig innen beskyttelse i UDI Line Zahl Kvakland i en epost til Klassekampen.

Allerede 1. juli stilte Rødt-leder Bjørnar Moxnes krav om at Norge måtte stille opp for svensk-kurdere som risikerer utlevering til Tyrkia, etter at Tyrkia angivelig krevde et syttitalls kurdere utlevert, som betingelse for å si ‘ja’ til svensk medlemskap i Nato.

– Flere titalls mennesker, som har fått opphold og vern i Sverige, risikerer utlevering til et land som nesten ikke har demokrati, og der de risikerer tortur, sa Moxnes til Klassekampen.

Justisministeren reddet gjennom støtte til kurdere: «Dette er slutten for Sveriges NATO-søknad»

Aktivisten «Evin», også hun på telefon fra Sverige, sier til Klassekampen at hun ikke kjenner noen som vurderer Norge som asylland, men at det kan finnes personer som tenker på det.

– Vårt håp er at Sverige fortsatt gir oss beskyttelse, sier hun og legger til at de kurdiske miljøene i Sverige er veldig stille for tida.

De holder lav profil i frykt for tyrkisk etterretning. Det er også grunnen til at hun selv vil være anonym.

– Man har rømt fra Tyrkia og Erdogan, og så kommer man til Sverige og møter samme trussel. Mange har bare fått midlertidig opphold og er redd for at Sverige sender dem tilbake, sier «Evin».

Politisk nøtt

Klassekampen har også snakket med jusprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen. Han mener spørsmålet om kurdere fra det fremtidige Nato-landet Sverige kan få asyl i Nato-landet Norge er komplisert.

– Det kan bli en vanskelig politisk situasjon, ja. Tyrkiske myndigheter kan si at denne avtalen var en forutsetning for Nato-medlemskap og sånn sett må aksepteres av alle Natos medlemsland. I et større perspektiv innebærer det en kraftig svekking av rettssikkerheten og menneskerettighetene i alle Nato-landene, sier Einarsen og legger til:

– Etter min mening burde myndighetene i andre Nato-land aldri godtatt en slik utpressing og rettsstridig betingelse for Nato-medlemskap.

Kan få «svenske» asylsøkere

Les også:

Putin og Erdogan i Teheran for å smi et renkespill mot Vesten

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.