En interessant oversett notis: Kurdere som Erdogan forlanger utlevert fra Sverige kan dra til Norge og har krav på å få sin asylsøknad vurdert her. Det er en overraskende vri på asylsystemet som EU forsøker å strømlinjeforme.

Angela Merkel var selv med på å slå bena under det som fantes av system da hun sa at Dublin-forordningen ikke gjaldt lenger sommeren 2015. Den sier at asylsøkere skal søke i det første trygge landet de kommer til. Da skulle Tyskland avvist størsteparten av den 1,1 million som kom til Tyskland og sendt dem tilbake til Hellas eller Italia.

EU forsøker å få til en asylpakt og hevder de har lykkes. De vil gjerne få en slik på plass før EU-valget neste sommer. Men Brussel selger skinnet før bjørnen er skutt. Brussel håper nok at Donald Tusk skal gå med på at Polen blir en del av landene som tar sin del av migranter. Da blir Orban stående ensom tilbake og kan overkjøres som med Ukraina og medlemskapsforhandlinger.

Men regelverket har mange merkelige utslag: Kurdere som Erdogan vil ha utlevert kan bare reise til Norge.

Kurdere i Sverige som frykter forfølgelse eller utlevering til Tyrkia, kan søke asyl i Norge, bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI).

Sverige og Finland gikk tidligere i sommer (2022) med på kravene til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Ifølge Tyrkia har Sverige gått med på å utlevere 73 personer som Tyrkia mener er terrorister.

Men disse personene kan få asyl i Norge, om de melder seg som asylsøkere, skriver Klassekampen.

– De som søker beskyttelse i Norge, vil få søknaden sin vurdert på vanlig måte. UDI vil i så fall vurdere fakta i saken opp mot vilkårene for beskyttelse. Om de vil få innvilget søknaden, er det umulig å gi et forhåndssvar på, skriver fagansvarlig innen beskyttelse i UDI Line Zahl Kvakland i en epost til Klassekampen. (NTB)

Norge vil da havne i samme klemme som Sverige.

Den nordiske passunion gjør det mulig for asylsøkere som er blitt svenske statsborgere å slå seg ned i Norge, hvis de skulle ønske det. De har samme rett som andre svenske statsborgere. Hundretusener er blitt «svensker» og de har samme rettigheter her som alle andre, også sosiale stønader. Det ville overvelde det norske systemet.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.