Tallet på asylsøkere fra Tyrkia økte med 84 prosent i 2017. Flertallet tilhører den muslimske Gülen-bevegelsen. Her Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som mener Fethullah Gülen sto bak det mislykkede kuppforsøket i 2016.

Tallet på asylsøkere fra Tyrkia økte med 84 prosent i 2017. Flertallet tilhører den muslimske Gülen-bevegelsen, ifølge Klassekampen.

– Jeg tror at over 90 prosent av tyrkerne som søkte asyl i fjor, tilhører vår bevegelse, sier en lederskikkelse i bevegelsen til avisen. Mannen ønsker å være anonym fordi han frykter familiemedlemmer i Tyrkia kan utsettes for represalier dersom han står åpent fram.

Bevegelsen har fått sitt navn fra den omstridte Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA. Tyrkiske myndigheter beskylder Gülen for å ha stått bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i 2016, og hevder han står i spissen for et «terrornettverk» de kaller FETÖ. I etterkant av kuppforsøket har tyrkiske myndigheter pågrepet over 55.000 mennesker.

Justisdepartementet i Norge sendte i oktober i fjor ut et rundskriv som fastslår at tyrkiske statsborgere som kan sannsynliggjøre tilknytning til Gülen-nettverket, har krav på beskyttelse.

I alt 91 prosent av de tyrkiske asylsøkerne som fikk søknaden sin behandlet i fjor, fikk opphold. Gülen-bevegelsen forventer at det vil komme enda flere asylsøkere fra Tyrkia til Norge i år.

Bare Syria og Eritrea ligger over Tyrkia på lista over grupper som søkte asyl i Norge.