I Tyrkia rases det over at den greske filmen «Smyrna, My Beloved» kommer på amerikanske kinoer.

Filmen skildrer de tragiske historiske hendelsene som fant sted i Smyrna, dagens Izmir, i tiden frem til og under tyrkernes angrep og massakre på den lokale greske og armenske befolkningen. 

Filmen er produsert i forbindelse med at det er hundre år siden tyrkerne satte fyr på Smyrna den 13. september 1922. Byen brant i ni dager og ødela de greske og armenske delene av byen.

Historien blir fortalt gjennom medlemmene av Baltatzis-familien.

Hellas og Tyrkia: To verdener

Det er dyp uenighet om historieforståelsen mellom grekerne og tyrkerne. Den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Hurriyet anklager Hellas for å lage «propaganda på 100-årsdagen for frigjøringen av Smyrna» på syv hundre amerikanske kinoer. Filmen har premiere 8. desember på 700 amerikanske kinoer.

– «Smyrna, My Beloved» som presenteres som den mest påkostede greske filmproduksjonen noensinne, anklager Tyrkia for å ha begått folkemord på grekerne og armenerne i Smyrna under krigen og den greske besettelsen av byen.

Filmen som er laget i anledning 100-årsjubileet for frigjøringen av Anatolia fra den greske okkupasjonen – noe grekerne kaller Lilleasia-katastrofen» – har amerikansk premiere 29. november på Metropolitan Museum of Art i New York i regi av Hellas’ faste delegasjon til FN. Filmen vil også bli vist i Europaparlamentet i Brussel 11. januar 2023.

Opptakene er gjort i Athen, Lesbos, Chios, Pireus og Faliro og skildrer frigjøringen av Smyrna fra gresk okkupasjon på en for Tyrkia diskrediterende måte. Baltatzis-familien er også nedlatende om Kemal Atatürk.

Veritabel kulturkamp

På Twitter har det foregått en veritabel kulturkamp mellom de to nasjonene.

– Vestlige høyreekstreme som samarbeider med islamister, forsvarer filmen:

– Gresk propaganda på hundrevis av amerikanske kinoer:

Beveger vi oss over grensen fra Tyrkia til Hellas er bildet fullstendig snudd. 

– «Smyrna, My Beloved» er den mest opprivende filmen jeg noen gang har sett. Dette er historien om tyrkernes folkemord og brenning av Smyrna i 1922. Det var en forferdelig hendelse som drepte hundretusener av armenere og grekere. Alle trenger å se denne filmen:

– En hel sivilisasjon ble rykket opp med roten. Som en kniv i hjertet.

Trailer:


Document hadde tidligere iår en artikkelserie om tyrkernes folkemord på ikke-muslimer i Tyrkia. I del III tok vi for oss Smyrna:

Folkemordet på ikke-muslimer i Tyrkia. Del III: Grekerne

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.