Gambias president Adama Barrow i FN. AP Photo/Julia Nikhinson

Tusenvis av gambiere har kommet seg inn i EU på ulovlig vis. Nå blir det vanskelige enn noensinne å få dem ut igjen, siden gambiske myndigheter nekter å ta dem tilbake i landet.

Blant afrikanerne som kommer ulovlig til EU, og spesielt til Tyskland, er gambierne en stor gruppe.

Selv om de ikke har rett til å bo i de europeiske landene de kommer til, vil det nå bli enda mer krevende å bli kvitt dem.

Gambias president Adama Barrow aksepterer nemlig ikke de europeiske deportasjonsbeslutningene, og nekter blankt å ta tilbake sine landsmenn.

Samnytt beretter om saken:

En stor andel av de många tusentals illegala gambianer som finns på europeiskt territorium uppehåller sig i Tyskland,

Men de finns också spridda över andra länder i den europeiska unionen. Mörkertalet är dessutom stort och den verkliga siffran kan vara betydligt högre, skriver avisen.

Ifølge offisielle tall har tyske myndigheter identifisert over 16.000 gambiere med ulovlig opphold i landet. Av disse er 6000 så langt vedtatt å skulle uttransporteres.

Men ingen av disse utkastelsene fra landet har ennå blitt gjennomført, fordi de ikke får komme tilbake til sine hjemland.

Gambiske myndigheter bryr seg overhodet ikke om hva Tyskland og andre EU-land måtte mene og vedta i den forbindelse.

Blant annet gir man ikke landingstillatelse til fly som hjemtransporterer en eller flere ulovlig gambiske innvandrere fra Europa.

Samnytt skriver:

Skälet till att Gambia inte vill ha tillbaka sina medborgare från diasporan uppges vara att man bedömer att de har en dålig prognos att återintegreras i det gambianska samhället.

Man tror att det kommer att orsaka social oro och andra problem om de tillåts komma tillbaka.

Her er i Europa vil mange da si at, ja, nettopp, det er akkurat derfor vi ønsker å sende dem tilbake dit de kommer fra, nemlig til Gambia.

De gambiske myndigheter bryr seg heller ikke om at de opptrer i strid med internasjonale avtaler og regler:

Gambias regering bryter mot internationella lagar som landet förbundit sig att följa där man förpliktar sig att återta sina medborgare om de utvisats från andra länder.

Gambia er ikke det eneste afrikanske landet som har motsatt seg returnering av egne borgere.

Tyskland er heller ikke det eneste EU-landet som er berørt.

Også i Sverige er det et stort antall ulovlige og i mange tilfeller straffedømte personer myndighetene ikke klarer å bli kvitt, fordi man ikke får returnert dem.

På grunn av stor mangel på interneringsplasser er det ikke uvanlig at slike mennesker får oppholde seg fritt i samfunnet, med de åpenbare risikoene det innebærer i form av kriminalitet osv.

Samnytt skriver:

President Barrow hoppas på att bli återvald i det val som inom kort ska hållas i landet.

Den allmänna uppfattningen bland folket är att de landsmän man blivit av med till Europa är antisociala och kriminella och att Gambia blivit ett tryggare och mindre brottsbelastat land sedan de försvann.

Det är därför angeläget för Barros att lyssna på folkopinionen i den här frågan.

Det skal også være lønnsomt for land som Gambia og ha deler av sien befolkning i Europa:

Ett annat skäl är att gambianska migranter som uppehåller sig illegalt och i vissa fall legalt i EU bidrar med drygt 20 procent av det dysfunktionella landets ekonomi. Att börja plocka hem dem skulle leda till ett allvarligt nationalekonomiskt avbräck.

Konkret handlar det om att närmare 120 000 gambianer i EU varje år överför belopp motsvarande närmare fem miljarder svenska kronor till hemlandet. för många familjer i Gambia är de pengar som släktingar i diasporan skickar hem den huvudsakliga eller enda inkomsten.

Det er nå en voksende uro i EU for at denne praksisen fra Gambia og andre land i Afrika vil spre seg til det meste av Afrika og den tredje verden, slik at det i fremtiden blir så å si umulig å  blir å bli kvitt ulovlige innvandrere.

I så fall vil det bli enda viktigere for vestlige land å se til at disse migrantene ikke kommer seg inn i landene.

Bestill fra Document i dag:

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.