Nytt

Hvem er det egentlig som kommer over Middelhavet til Europa? Det spørsmålet ble tatt opp i SVT Aktuelt i går. SVTs svar: Lykkejegere som tror at Europa er «en enda stor bankomat».

Mange svenske TV-seere må ha holdt på å trille på gulvet under Aktuelts 21-sending. Etter i årevis å ha blitt fôret med bortforklaringer og rene løgner om innvandringen og dens konsekvenser, kom det plutselig noen helt enkle sannheter ut av TV-en.

Den som svarte på spørsmålet om hvem som tar seg over Middelhavet var SVTs utenrikskommentator Erika Bjerström.

Og se om ikke hun hadde svært konkrete og klare svar: Det er unge menn som reiser fra demokratier uten krig, som mangler flyktningstatus, som ser Europa som «en minibank» og som reiser hit for å få et bedre liv. Bjerström:

– Det är något nytt. Migrantströmmarna kommer från Västafrika. De här unga männen, för det är nästan bara män, kommer från länder som Senegal, Nigeria, Elfenbenskusten och Gambia. Dessa länder har en sak gemensamt och det är att de är demokratier. De har god ekonomisk tillväxt. Men de här unga männen har hört om Europa i rosenrött skimmer, och vill dit för att söka lyckan och ett bättre liv.

92 prosent av dem reiser via Libya, forklarer Bjerström:

– Det stora problemet är att de här unga männen är felinformerade. De ser på Europa som en enda stor bankomat. De har vuxit upp med att släktingar går och hämtar ut pengar som de sedan skickar hem till sina byar i Afrika. De måste ju få korrekt information om att det är farligt och olagligt att ta sig in i Europa på det här sättet.

– De får inte ens stanna om de är ekonomiska migranter. Och 90 procent är just migranter på jakt efter ett bättre liv, fortsätter hon.

EU satser nå på informasjonskampanjer for å få migrantene til å bli i sine hjemland.

Erika Bjerström mener at EU er tatt på sengen. Hun sier at det dreier seg om globalisering «som går i supersonisk fart» (överljudsfart)

Ifølge Bjerström har det gått så langt at EU nå vil bygge store leire i Afrika, for å fange opp migrantene allerede der.

– Ett stort tabu inom EU nu är att man vill satsa på uppsamlingsläger i Nordafrika där man ska sålla ekonomiska migranter från de med flyktingstatus. Och de som är ekonomiska migranter ska kunna återvända till sina hemländer under värdiga former.

Gangbart i EU-kretser, altså. Her hjemme får Fremskrittspartiet i dag gjennomgå for å si akkurat det samme…

 

Fria Tider: SVT: Invandrarna «ser Europa som en enda stor bankomat»

SVT Aktuelts 21-sending 22. juni