Pave Frans i Nikosia, Kypros. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Pave Frans mener måten migranter og flyktninger blir behandlet på i dag, minner om måten mennesker ble behandlet på under Stalin og av nazistene.

Paven er ikke bare helhjertet engasjert i klimasaken. Han viser viser seg gang på gang også som en stor tilhenger av innvandring og migrasjon fra tredje verden til Europa.

Mennesker på flukt fra fattigdom og krig blir utsatt for tortur og slaveri, framholdt paven da han fredag talte under en messe i Nikosia på Kypros, ifølge NTB-AFP-AP.

Han sparer ikke på kruttet i sine uttalelser:

– Det minner oss om historien i forrige århundre, til nazistene, til Stalin, og vi lurer på hvordan dette kan ha skjedd, sa paven.

– Det som skjedde da, skjer nå, la han til.

– Det finnes steder med tortur, mennesker som blir solgt. Jeg sier det fordi det er mitt ansvar å åpne øynene deres. Vi ser det som skjer, og det verste er at vi er blitt vant til det. Å bli vant til det er en meget alvorlig sykdom, sa paven videre.

Full kirke

Kristne fra Midtøsten, Afrika og Asia fylte benkeradene i kirken, som ligger like ved buffersonen mellom den tyrkisk-kypriotiske og gresk-kypriotiske delen av øya.

Under messen takket paven for alle vitnesbyrdene han har fått fra mennesker fra ulike deler av verden under sitt besøk på Kypros.

– Det at dere er til stede, migrantbrødre og -søstre, er svært viktig, sa paven og uttrykte håp om en verden uten murer mellom mennesker, der alle kan være stolte av sin egenart og individualitet.

– Vi bør ikke være redde for forskjellene mellom oss, men for trangsyntheten og fordommene som kan hindre oss i å møte hverandre på ekte og reise sammen, sa pave Frans.

Til Lesvos

Pavens besøk på Kypros har vært sterkt preget av hans engasjement for verdens flyktninger og migranter. Lørdag reiser han videre til Hellas, der han blant annet skal innom øya Lesvos.

Der er tusenvis av asylsøkere innkvartert i en lukket leir etter at den sterkt kritiserte Moria-leiren brant ned.

Under besøket på Kypros har paven gitt beskjed om at han vil ta med 50 asylsøkere til Italia. Blant dem er ti personer som har sittet fengslet, samt to asylsøkere fra Kamerun som i månedsvis har bodd i et telt i buffersonen på øya, uten mulighet til å komme videre.

Det er ikke opplyst hva han tenker skal skje videre med de 50 han eventuelt får med seg til Italia, og om han har tenkt å brødfø dem for Vatikanstatens penger, eller overlate den byrden til en allerede innvandringstrøtt italiensk befolkning.

 

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også høstens viktigste bok for alle som er interessert i historie og politikk:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.