I 2020 sluttet fire arabiske stater seg til Abraham-avtalene og normaliserte forholdet til Israel. Nu skriver Marokko historie ved å innvie den første synagoge tilknyttet et universitet i den arabiske verden. Og på lørdag holdt pave Frans messe for tusenvis av katolikker i Bahrain.

Trump-administrasjonen la i august–desember 2020 grunnlaget for fullverdig partnerskap innenfor sikkerhet, økonomi, kultur etc. mellom De forente arabiske emirater, Bahrain, Marokko og Sudan. Det innledet en formidabel utvikling av båndene mellom disse landene og Israel. 

Idag lørdag, fylte 30.000 mennesker Bahrains nasjonalstadion i den største messe en pave noen gang har holdt på den arabiske halvøy etter en messe i Emiratene 2019 som trakk mer enn 100.000.

Katolske arbeidere ble busset inn over den 25 km lange broen King Fahd Causeway som forbinder Bahrain med Saudi-Arabia, et land der er kirker forbudt og åpenlys tilbedelse forbudt for kristne.

Migrantarbeidere i Gulfen har ikke de beste arbeidsforhold, men Paven oppfordret dem til å være tålmodige også overfor dem som ikke behandler dem godt og minnet dem om evangeliets budskap om å elske sine fiender.

Første universitetssynagoge i den arabiske verden

Tidligere denne uken innviet Marokko som det første muslimske land noensinne, en synagoge ved et av sine universiteter.

American Sephardi Federation og den marokkanske Mimouna Association har begge spilt betydelige roller for innvielsen av synagogen – som ligger vegg i vegg med den moské – i Mohammed VI Polytekniske Universitet, skriver Jerusalem Post.

Det er planer om å innvie en stor synagoge i Marrakech. Den vil bli i stand til å ta imot besøkende fra hele verden og blir beliggende ved Marrakech’ eneste kirke og nær moskeen Gueliz.

Marokkos konge, Mohammed VI, har latt 167 jødiske kirkegårder og mer enn tyve synagoger restaurere de siste årene. 

Israel var i mars skueplass for et historisk toppmøte da USA, Emiratene, Bahrain og Marokko møttes for å besegle det samarbeide de inngikk da de undertegnet Abraham-avtalene i 2020.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.