Arabiske stater kjøpte nesten en fjerdedel av Israels rekordstore våpeneksport på 12,5 milliarder dollar i 2022.

De økonomiske og militære båndene mellom Israel og statene som sluttet seg til Abraham-avtalene i 2020, fortsetter å styrkes. Omtrent 25 prosent av Israels rekordstore forsvarseksport som i 2022 beløp seg til 12,5 milliarder dollar, gikk til arabiske land.

Femti prosent opp

Dette er en økning på 50 prosent fra de foregående tre år og en dobling av volumet over en tiårsperiode. Droner sto for 25 prosent av eksporten i 2022 mens missiler, raketter og luftvernsystemer utgjorde 19 prosent, skriver Reuters.

Emiratene, Marokko og Bahrain etablerte offisielle forbindelser med Israel i 2020 som en del av Abraham-avtalene som ble forhandlet frem under Trump-administrasjonen.

Siden har landene styrket båndene på forsvarsområdet. Israel sendte en høytstående marineoffiser til Bahrain ifjor. Satellittbilder viser at Emiratene har utplassert israelske Barak luftforsvarssystemer.

Fredag ​​sa Israels øverste utsending til Marokko at Elbit Systems, et av Israels ledende selskaper innen forsvarsteknologi, har planer om å åpne to avdelinger i Marokko. Kunngjøringen kom efter at Israel har åpnet for å anerkjenne marokkansk suverenitet over Vest-Sahara.

Boomen i våpenhandelen forteller at båndene mellom Israel og arabiske stater fortsetter å utvikle seg på grunnlag av Abraham-avtalene – tross spenninger i Judea og Samaria, den såkalte Vestbredden.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Kjøp «Normløst» av Kjell Skartveit her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.