En tyrkisk fiskebåt med mer enn 500 migranter på vei til Italia, sendte natt til tirsdag ut nødsignaler, sørvest for Kreta. Gresk kystvakt leder tirsdag morgen redningsaksjonen.

Det er tirsdag morgen kraftig vind i området, noe som gjør redningsarbeidet vanskelig, forteller en talsperson for den greske kystvakten til AFP.

– I nødanropet ble det oppgitt at det var 400–500 mennesker om bord. De kan se båten, den driver, det er et stort antall mennesker om bord, sier hun. (NTB)

Det er uklart nøyaktig hvilken tyrkisk havn fiskebåten la ut ifra.

Ifølge noen medier kan antallet passasjerer på fiskebåten som kom i trøbbel i høy sjø etter å ha seilt fra Tyrkia, være så stort som 500. Etter å ha mottatt nødsignalet, utstedte den greske kystvakten angivelig en oppfordring om å bistå med hjelp til alle fartøyer i nærheten. Flere utenlandske fiskebåter og marinen reagerte umiddelbart. (Ekathimerini)

Kartutsnitt kl 08:45, tirsdag morgen. Skjermdump: Marine Traffic

Tyrkia er kjent for streng kontroll med hvem som slipper inn i landet, men med millioner av særlig syriske flyktninger i landet, snur tyrkiske myndigheter gjerne det blinde øyet til når det gjelder hvem som reiser ut. Etter at greske myndigheter har gjort veien til Europa for migranter i Tyrkia vanskeligere, velger veien rundt Kreta.

Den greske kystvakten og EUs grensebyrå Frontex har trappet opp patruljene i Egeerhavet, noe som skal ha ført til at flere migranter og flyktninger forsøker å nå Europa via den mye lengre og farligere sjøruten sør for Kreta.

Samtidig er dette en rute som brukes av mange som forsøker å komme seg bort fra kriserammede Libanon, blant dem både libanesere, palestinere og syriske flyktninger. (NTB)

Huge rescue operation under way south of Crete after migrant boat issues SOS – Ekathimerini


Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.