Jean-Luc Mélenchon vil at Macron oppløser regjeringen og ber venstresiden danne en ny, trolig med ham selv som statsminister. I så fall har franskmenn gått mann av huse for ikke å få en statsminister fra høyresiden, men får en ekstremist som leder.

Mélenchon sa i en tweet før valget at en død politimann var en stemme mindre på Marine le Pen.

Selv NTB kaller ham «ytre venstre».

Butikkene på Champs Elysee var spikret igjen av frykt for opptøyer hvis RS skulle vinne. Av en eller annen merkelig grunn er det ingen som tror at RS-velgerne kommer til å gå amok hvis de havner på tredje plass. Vold er en trussel som er forbeholdt venstresiden. Det gjelder Europa og det gjelder USA.

Spørsmålet er hvornår velgerne våkner og forstår at de stemmer på partier som har utsjaltet demokratiet. Biden sier at det er slutt på demokratiet hvis amerikanerne stemmer på noen andre enn ham.

Det er det samme venstresiden i Frankrike truet med.

– Dette er en enorm lettelse for et flertall av vårt lands befolkning, sier Melenchon, som krever at statsminister Macrons statsminister Gabriel Attal går av.

NFP får ifølge prognoser fra ledende meningsmålingsinstitutter flest mandater i nasjonalforsamlingen i valget.

Melenchons venstreradikale parti Ukuelige Frankrike (LFI) er største parti i den løst sammensatte venstrealliansen Ny folkefront (NFP).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.