Frankrikes president Emmanuel Macron på valgmøte i Marseille. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Frankrikes president Emmanuel Macron holder valgmøte i Marseille lørdag for å samle støtte blant alle innvandrervelgerne som stemte på venstrekandidater i første valgomgang.

Nå er kampen i gang om å vinne 2. valgrunde i Frankrike.

Sittende president Emmanuel Macron satser hardt for å vinne innvandrerstemmene, og oppsøker derfor den svært multikulturelle storbyen Marseille. Her fikk venstresidens kandidat Jean-Luc Mélenchon høye stemmetall i 1. valgomgang, og disse stemmene håper Macron å kunne kapre.

I den første valgomgangen vant Macron foran Marine Le Pen, men begge går videre til en ny runde, og der er intet avgjort. Spørsmålet er hvem som kan vinne alle de stemmene som først gikk til andre kandidater.

Ifølge NTB-AP trenger Macron nå alle velgerne han kan få for å vinne over Le Pen i andre valgomgang, 24. april.

Macron har selv sagt at «ingenting er avgjort», selv om han slo Le Pen med relativt klar margin i forrige runde. Dermed dro han på frierferd til Marseille, i håp om å overbevise velgere som stemte på Mélenchon.

Som en av de franske politikere som har bidratt til å skape nettopp det flerkulturelle Frankrike, regner han med å få et større gehør hos innvandrervelgerne og generelt innvandringsliberale franskmenn, enn den klart mer innvandringskritiske Le Pen.

Men i Frankrike, som i en del andre vesteuropeiske land, ser til og med innvandrerne i stor grad i dag at nettopp den liberale innvandringspolitikken er i ferd med å rive grunnen bort fra samfunnet de bor og lever i.

Det er mange innvandrere som kom til Europa nettopp for å slippe unna de tilstander politikere som Macron bidrar til. Økende kriminalitet, gjengvelde, utrygghet, religiøst press og økonomisk kaos er selvsagt ikke noe man automatisk ønsker seg, selv om man kommer fra et land i den tredje verden.

Le Pen er også i full gang med runde 2, og tilbrakte lørdagen med å snakke til velgere i landsbyen Saint-Rémy-sur-Avre, nordvest i Frankrike.

Også hun har et håp om å kapre velgerne fra venstresidens nå utslåtte kandidat Mélenchon, pluss at hun appellerer til velgerne som først stemte på en høyrekandidat som Éric Zemmour.

Les også: 

Meningsmåling: Mélenchons velgere avgjør duellen Macron–Le Pen

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.