Fra et valglokale i Lyon den 30. juni 2024. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB.

118 kandidater fra venstresiden og 78 fra Macron-leiren trekker seg fra andre runde i det franske parlaments­valget i et forsøk på å forhindre at Rassemblement National vinner valg­kretsene det gjelder.

Det ble klart da fristen for å melde opp eller trekke kandidater gikk uten klokken 18 torsdag ettermiddag.

De fleste kandidatene har trukket seg i valgkretser der andre runde i utgangspunktet stod mellom Rassemblement National (RN), venstrealliansen Nouveau Front Populaire (NFP) og president Macrons allianse Ensemble, der de to sistnevnte partiene har forsøkt å legge til rette for at den som har de dårligste utsiktene til å beseire RNs kandidat i hver valgkrets, baner veien for den andre.

Hensikten er å forhindre at RN og deres republikanske støttespillere vinner rent flertall i Nasjonalforsamlingen den 7. juli.

RN-leder Jordan Bardella, som fordømmer denne pakten mellom venstresiden og macronister, oppfordrer velgerne til å sørge for at han får rent flertall «i møte med den eksistensielle trusselen mot den franske nasjonen», skriver Le Figaro.

Den franske avisens debattredaktør Vincent Trémolet de Villers kaller på lederplass samarbeidet mellom venstresiden og macronistene for «Tartuffe-koalisjonen», en referanse til den hyklerske og maktsyke bedrageren i Molières kjente drama.

Først er det Jean-Luc Mélenchon, republikkens samvittighetsdirektør, som med Rima Hassan ved sin side deler ut sine instrukser til presidenten, høyresiden og Frankrike. Så er det Sandrine Rousseau, som trekker grensen mellom rett og galt. Så er det François Ruffin, mannen som sa: «Vi har en galning i spissen for staten» (og som har støtte fra presidentens parti i valgkretsen sin!). Så er det Raphaël Arnault, den S-registrerte kandidaten i Avignon. Bak ham, kohorten av provokatører fra République, som ser sjuskete ut og kommer med fornærmelser: Louis Boyard, Aymeric Caron, Sébastien Delogu, Danièle Obono… En prosesjon ledsaget av de nyomvendte. I spissen går Emmanuel Macron, den samme mannen som 12. juni kritiserte NFP for å gi plass til «en ekstrem venstreside som har gjort seg skyldig i antisemittisme, kommunitarisme og antiparlamentarisme», og som endelig har bestemt seg for å gå et stykke på vei med det. Gabriel Attal, mannen som forbød abayaen i skolen, og som oppfordrer folk til å stemme på dem som vil tillate den. I prosesjonen har vi også utallige miljøorganisasjoner, nyfeministiske og «antifascistiske» foreninger, hvis eneste fellestrekk er deres tvetydighet til Hamas, deres besatte antisionisme og deres hat mot politiet.

Et av de spørsmålene nå er hvordan Macrons gamle velgere søndag vil forholde seg til et valgsamarbeid med en venstreside som macronistene for kort tid siden fordømte.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.