Palais Bourbon i Paris, hvor den franske Nasjonalforsamlingen holder til. Foto: ZeusUpsistos / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

I drøyt halvparten av Frankrikes valg­kretser har tre parter kvalifisert seg til parlaments­valgets andre runde.

Ipsos estimerer at det blir «trekantvalg» i et sted mellom 285 og 315 av de 577 valgkretsene i Frankrike, skriver Le Figaro.

Antallet er uvanlig høyt, og det forklares av den høye valgdetagelsen – rundt tjue prosentpoeng høyere enn ved parlamentsvalget i 2022.

For hvis ingen vinner rent flertall i første runde med minst en fjerdedel av de registrerte velgerne bak seg, vil alle som har minst 12,5 prosent av velgerne bak seg, gå videre til andre runde. Jo høyere valgdeltagelse, desto større sannsynlighet for at flere partier kommer over denne terskelen i første runde.

I et stort flertall av de rundt 300 «trekantdistriktene» er det Rassemblement National (RN), venstre­alliansen (NFP) og macronistene som er gått videre til andre runde.

Med tanke på at RN ble klart størst på landsbasis, betyr det i utgangspunktet at Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap har utsikter til å vinne flesteparten av «trekantvalgene».

Men et slikt utfall kan forandres betydelig av en politisk hestehandel der venstresiden og team Macron beslutter å ofre seg for hverandre.

På venstresiden har flere fremtredende skikkelser allerede sendt dette signalet: Dersom NFP ble tredje størst i et av «trekantdistriktene», vil de trekke sin kandidat for å styrke den som har best sjanser til å beseire RN.

En slik taktikk er mer komfortabel for venstrealliansen enn for macronistene, for NFP ble klart større enn presidentens allianse «Ensemble», og trenger derfor ikke ofre seg i mange valgkretser.

Det ene store spørsmålet er derfor om team Macron vil ofre seg for venstresiden, noe den i så fall må gjøre i et langt høyere antall valgkretser. Og det andre er om velgerne møter opp den 7. juli og stemmer i samsvar med utfallet av hestehandelen.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.