En velger avlegger stemme i et valglokale i Paris den 30. juni 2024. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB.

Mer enn 150 kandidater, de fleste av dem fra venstresidens «folkefront» Nouveau Front Populaire (NFP), har trukket seg fra andre valgrunde i Frankrike i et forsøk på å forhindre at Rassemblement National (RN) vinner rent flertall i Nasjonal­forsamlingen den 7. juli.

Hestehandelen ventes å pågå helt frem til fristen for å melde opp eller trekke kandidater utløper tirsdag klokken 18, melder Le Figaro.

Nouveau Front Populaire ønsker å gjøre andre valgomgang til en «folke­avstemning» mot Rassemblement National.

Gitt at det er umulig å oppnå flertall i Nasjonal­forsamlingen, trekker venstresiden flere kandidater og legger press på macronistene for å demme opp for den nasjonalistiske bølgen.

President Emmanuel Macron og statsminister Gabriel Attal har sendt signaler om at deres allianse Ensemble bør gjøre likedan der det er hensiktsmessig for å hindre at RN vinner valgkretser, men internt i alliansen har denne linjen skapt uenighet og splittelse.

Foreløpig er det da heller ikke mange av Macrons kandidater som har trukket seg. Det er derfor nødvendig å avvente resten av hestehandelen for å kunne vurdere RNs utsikter til rent flertall – et utfall de fleste tviler på, men mange ikke utelukker.

Sentralt i disse spekulasjonene står spørsmålet om hva som vil skje i de 244 av 577 valgkretser der andre runde står mellom RN, NFP og macronistene.

I 190 valgkretser vil to kandidater møte hverandre i en mer tradisjonell konstellasjon. 67 av disse duellene vil sette NFP opp mot RN. I 2022 gikk disse duellene i RNs favør, og RN vant 33 av 59, litt over halvparten. Deretter følger 32 dueller mellom Ensemble og RN. For to år siden kom presidentens leir ut av disse 108 duellene med et lite overtak, og vant 55 valgkretser mot RNs 53.

RN-leder og statsminister­kandidat Jordan Bardella fordømmer det han kaller «vanærens allianse» mellom og Emmanuel Macron og ytre venstre-lederen Jean-Luc Mélenchon. Det handler om vanære i begge retninger, mener Bardella, som legger til at «franskmennene ikke lar seg lure».

I 76 valgkretser ble det kåret en vinner i første runde – 39 av dem fra RN, 32 fra NFP og 2 macronister.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.