Rassemblement Nationals (RN) frontfigur Marine Le Pen sammen med parti­leder for Les Republicains (LR) Eric Ciotti under en presse­konferanse i Paris den 24. juni 2024. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

En prognose for mandatfordelingen i den franske Nasjonal­forsamling­en som IFOP har utarbeidet for Le Figaro, tyder på at Rassemblement National (RN) og Les Républicains (LR) har gode sjanser til å oppnå rent flertall.

Prognosen, som estimerer utfallet av andre valgrunde søndag 7. juli, viser at RN ventes å vinne mellom 240 og 270 mandater, venstresidens «folkefront» 180–200 mandater, president Macrons allianse 60–90 og republikanerne og andre høyrepartier 30–50.

Det er 577 valgdistrikter i Frankrike, og det nødvendige flertallet er således 289 mandater. Dermed kan RN få flertall dersom mange nok av representantene for resten av høyresiden vil samarbeide med Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap.

Utsiktene avhenger imidlertid av hvilke heste­handler som vil bli inngått mellom venstre­siden og macronistene før valgets andre runde.

Hos venstresidens «folkefront» har både Raphaël Glucksmann og Jean-Luc Mélenchon sagt at de vil støtte de kandidatene som har best utsikter til å beseire RN i de respektive valgkretsene, selv om det måtte være ensbetydende med å la være å stemme på deres eget valgforbund. I Macrons leir er det derimot flere som ikke har til hensikt å tre til side til fordel for venstresiden, selv om den upopulære presidenten tar til orde for en «bred front» mot RN.

Republikanerne, som for partiledelsens vedkommende er sterkt splittet i synet på RN, har signalisert at de ikke vil gi sine velgere noen slike instruksjoner, hvilket er til fordel for RN, som store deler av den republikanske velgermassen støtter dersom alternativet er venstresiden (eller macronistene).

I andre runde forventes det et oppgjør mellom RN, «folkefronten» og macronistene i 230–260 valgdistrikter, mellom RN, «folkefronten» og republikanerne i 30–40 distrikter, mellom bare RN og «folkefronten» i 45–65, og mellom bare RN og macronistene i 25–35.

Utfallet av andre runde vil også avhenge sterkt av valgdeltagelsen. Hvor mange velgere vil sitte hjemme hvis deres foretrukne kandidat ikke kommer videre til neste runde?

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.