Japans statsminister Fumio Kishida møter den sørkoreanske president Yoon Suk Yeol. Foto: Jung Yeon-je/Pool Photo via AP

Japans statsminister Fumio Kishida tok en forsonende tone under besøket i Seoul søndag, det første fra en japansk leder på tolv år.

De to asiatiske nabolandene, som begge er nært alliert med USA, har lenge hatt en konflikt gående som strekker seg tilbake til Japans brutale kolonistyre fra 1910–1945.

Sør-Korea har hatt vanskelig for å tilgi grusomhetene som fant sted, mens japanerne har nølt med å be om unnskyldning, ikke minst i form av å betale erstatninger.

Nå strekker Japan ut en forsonende hånd, i håp om bedre relasjoner.

NTB-AP melder om saken.

– Mitt hjerte verker over at så mange mennesker gikk gjennom en så vanskelig og trist erfaring i den tøffe situasjonen som rådet på den tiden, sa Kishida etter toppmøtet med president Yoon Suk-yeol.

Siden 2018 har de også hatt en økonomisk feide gående med stadige nye straffetiltak. Årsaken er at Sør-Koreas høyesterett ga japanske selskaper ordre om å gi erstatning til krigsofre som ble utsatt for tvangsarbeid.

Kjennelsen førte til kraftige reaksjoner i Japan, som nektet å betale.

Men etter at Yoon ble sørkoreansk president i fjor, har forholdet tinet opp. Han har lovet å gi ofrene erstatning, men uten å involvere Japan.

Beslutningen har ikke vært populær blant de sørkoreanske ofrene, som fortsatt ønsker en full beklagelse fra Japan og erstatning fra de japanske selskapene. Ifølge sørkoreanske myndigheter har mange av dem etter hvert godtatt avtalen likevel.

De to landene har mange felles interesser i regionen, ikke minst har de samme motstandere.

Under søndagens toppmøte ble de to lederne enige om et tettere samarbeid og stå sammen i møte med blant annet trusselen fra Nord-Korea og den økonomiske konkurransen fra Kina.

Det er første gang en japansk leder besøker Seoul på tolv år. I mars var imidlertid Yoon på besøk i Tokyo. Men søndagens toppmøte har de to forsøkt å komme videre og få slutt på uvennskapet som har preget forholdet mellom landene i lang tid.

Et bedre forhold mellom de to sterke asiatiske nasjonene er ikke minst viktig for Taiwan.

Siden både Japan og Sør-Korea er alliert med USA, vil en felles front overfor Kina i Taiwan-spørsmålet bli enda sterkere om japanere og sør-koreanere kan stå sammen også med hverandre, og ikke bare med USA.

Les også: 

Kina kvesser klørne mot Taiwan og USA

 

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.