Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol under Nato-møtet i Vilnius. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol besøkte Ukraina for første gang lørdag for samtaler med president Volodymyr Zelenskyj.

Det uanmeldte besøket kommer etter at Yoon tidligere i uka deltok på Nato-toppmøtet i Litauen og besøkte Polen. Der uttrykte den sørkoreanske presidenten solidaritet med Ukraina og foreslo måter å støtte kampen mot Russlands krigføring i landet.

NTB-Reuters melder om saken, nyhetsbyrået Yonhap meldte om den først.

Lørdag formiddag var Yoon på besøk til byen Butsja, som i fjor vår ble åsted for en av en Ukraina-krigens verste forbrytelser. Over 400 sivile ble funnet drept, flere av dem nedgravd i massegraver i skogholt i nærheten av byen.

Sør-Korea er en nær alliert av USA og Nato. I forbindelse med krigen i Ukraina er landet spesielt viktig som en stor og voksende våpenprodusent.

Ikke minst lages det store mengder artilleriammunisjon i Sør-Korea, noe Ukraina nå sårt trenger mer av for å forsvare landet mot Russlands invasjon.

Sør-Korea har også store lagre av slik ammunisjon, som følge av den konstante trusselen man står overfor fra sin temmelig uforutsigbare nabo Nord-Korea.

Det er Ukrainas økende problemer med å få nok artilleriammunisjon som i stor grad ligger bak USAs beslutning om å forsyne landet med klaseammunisjon. Det er en type ammunisjon som til en viss grad vil kompensere for mangel på tradisjonelle artillerigranater.

Men Ukraina trenger fortsatt mer også av standard artilleriammunisjon, da denne krigen har vist seg å medføre et bortimot enormt forbruk av dette fra begge sider. Det skytes tusenvis av granater per døgn.

Sør-Korea har derfor fått et visst press fra sine allierte i Vesten om å levere både våpen og ammunisjon til Ukraina.

Så langt har president president Yoon Suk-yeols administrasjon heller ønsket å å gi humanitær og økonomisk bistand, og begrunner dette med situasjonen på den koreanske halvøya.

Det siktes her til Russlands sterke innflytelse over Nord-Korea, og man ønsker ikke økt spenning som følge av økt involvering i krigen i Ukraina.

Det er foreløpig uavklart om Sør-Korea vil etterkomme oppfordringene fra spesielt USA om å bidra med våpen og ammunisjon. Dette blir ganske sikkert et tema også på møtet mellom president Yoon Suk-yeol og president Volodymyr Zelenskyj.

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.