Nordkoreanske soldater ved grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Foto: Lise Åserud / NTB

Nord-Korea avviser USAs anklager om at de skal ha solgt våpen og militært materiell til den omstridte, russiske Wagner-gruppen.

Det har tidligere vært meldt om at russiske styrker trenger tilførsel av åpen, og kanskje spesielt artilleriammunisjon, fra andre land.

I krigen mot Ukraina slik den nå utspiller seg, forbruker russiske styrker tusenvis av artillerigranater daglig. De opprinnelige lagrene begynner å tømmes, og hjemlig produksjon i Russland sliter med å levere i samme takt som ammunisjonen forbrukes.

Denne problematikken er analysert blant annet av den australske militæreksperten og bloggeren Perun:
Derfor anta det at trenger å kjøpe fra andre, og Nord-Korea har vært nevnt som en aktuell leverandør. I første rekke av ammunisjon, men også av annet materiell.

De to landene har mye til felles, stadig mer, vil mange hevde, og Nord-Koreas diktator har ikke hatt nevneverdige innvendinger mot den russiske invasjonen.

Russland kan også ha behov for import av en del våpen for å utstyre stadig nye grupper av mobiliserte og tvangsrekrutterte mannskaper som skal sendes til fronten.

Amerikanske myndigheter uttalte tidligere denne måneden at det spesielt er den omstridte Wagner-gruppen som så langt har kjøpt store mengder våpen i Nord-Korea, noe som er i strid med FN-lover.

NTB-AFP melder om saken.

Den amerikanske regjeringen viste til bilder som skal vise russiske jernbanevogner som ankommer Nord-Korea og lastes med våpen og utstyr (trolig ammunisjon), før de reiste tilbake igjen til Russland.

Dette avvises imidlertid av Nord-Korea, som hevder det er oppspinn. En høytstående tjenestemann advarer USA om konsekvenser dersom de fortsetter å «dikte opp rykter».

– Å prøve å sverte bildet av Nord-Korea ved å dikte opp en ikke-eksisterende ting, er en alvorlig provokasjon som aldri kan tillates, og som ikke gjør annet enn å utløse reaksjoner, sier direktør Kwon Jong-gun i Nord-Koreas departement for amerikanske anliggender.

Ikke alle fester umiddelbart like stor tillit til erklæringer fra den politiske ledelsen i Nord-Korea.

Les også: 

Wagner-avhopper hevder han har vært vitne til krigsforbrytelser

Bestill fra Document forlag:

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.