Demonstranter mot Khalifa Haftar foran forbundskanslerens bolig i Berlin 19. januar 2020. Foto: Christian Mang/Reuters/Scanpix

Britene og amerikanerne ber Russland slutte å sende leiesoldater til Libya etter at en FN-rapport fastslo at det både er russiske og syriske styrker i landet.

Russland avviste kritikken under en videokonferanse i FNs sikkerhetsråd tirsdag. Landets FN-ambassadør Vassilij Nebenzia kalte FN-rapporten for upålitelig og benektet at Russland har noe å gjøre med russiske krigere i det nordafrikanske landet.

– Mange av opplysningene, spesielt når det gjelder russiske borgere som er nevnt i rapporten, er rett og slett grunnløse. Det finnes ingen russiske soldater i Libya, sa han.

Storbritannias FN-ambassadør Jonathan Allen pekte på Wagner-gruppen, et russisk sikkerhetsselskap som antas å være tett knyttet til Russlands president Vladimir Putin.

– Forverrer konflikten

– Vi er fortsatt spesielt bekymret for flere rapporter om at utenforstående parter fortsetter å skaffe til veie materiell, utstyr og leiesoldater, sa Allen.

– Wagner-gruppens aktiviteter forverrer fortsatt konflikten og forlenger lidelsene til det libyske folket, la han til.

Den hemmeligstemplede rapporten er utarbeidet av FN-eksperter som overvåker FNs våpenembargo av Libya.

I rapporten fastslås det at det ikke bare er leiesoldater fra Wagner-gruppen i Libya, men også syriske militssoldater fra Damaskus. De støtter krigsherren Khalifa Haftar, som forsøker å styrte landets FN-støttede regjering, og som for et drøyt år siden innledet en offensiv mot hovedstaden Tripoli.

Sofistikerte våpen

I rapporten bekreftes det også at av syriske opprørere er på plass i Libya, der de kjemper for den FN-støttede regjeringen, som siden 2019 har vært støttet av Tyrkia.

FNs fungerende utsending til Libya, Stephanie Williams, har tidligere sagt til Sikkerhetsrådet at FN fortsatt er vitne til «en urovekkende militær oppbygging som et resultat av at utenlandske støttespillere driver en uavbrutt forsendelse av stadig mer sofistikerte og dødelige våpen, for ikke å snakke om rekrutteringen av flere leiesoldater på begge sider av konflikten».

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.