Opprørsgeneral Khalifa Haftar leder Libyas LNA-milits, som nå får hjelp av russiske leiesoldater. Foto: Reuters / Costas Baltas / NTB Scanpix

Russiske leiesoldater har inntatt Libyas største oljefelt, opplyser landets nasjonale oljeselskap National Oil Corporation (NOC).

De russiske leiesoldatene kjemper sammen med opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits, men ledelsen i Kreml har nektet kjennskap til dette.

Torsdag kveld ankom de russiske soldatene Sharara-feltet, som tidligere i år ble okkupert av en stammemilits som tar sine ordrer fra Haftar.

Leiesoldatene kommer angivelig fra det russiske sikkerhetsselskapet ChVK Wagner, som har sendt opptil 1.200 menn til Libya for å kjempe sammen med LNA.

ChVK Wagner eies av Jevgenij Prigozjin, som har nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Libya har Afrikas største oljereserve, men Haftars styrker har siden januar blokkert eksporten. Det har fått alvorlige økonomiske følger for landets FN-støttede regjering.

Sharara-feltet har hatt en produksjon på 315.000 fat olje om dagen, rundt en tredel av Libyas samlede produksjon.

Operatøren på feltet, Akakus Oil Operations, eies av NOC og et konsortium bestående av spanske Repsol, franske Total, østerrikske OMV og norske Equinor.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.