Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har fått grønt lys av landets nasjonalforsamling til å intervenere militært i nabolandet Libya.

Sisi, som kom til makten etter å ha ledet et militærkupp mot Egypts første folkevalgte president Mohamed Mursi i 2013, støtter opprørsgeneralen Khalifa Haftar i Libya.

Haftars mektige LNA-milits innledet i april i fjor en offensiv for å innta Libyas hovedstad Tripoli og styrte den FN-støttede regjeringen, men har de siste månedene blitt tvunget på retrett.

Tyrkia har kommet Tripoli-regjeringen til unnsetning med militære rådgivere og våpenforsendelser. Dersom de regjeringsvennlige styrkene også gjenerobrer kystbyen Sirte, truer Sisi med å intervenere militært.

Tyrkia og Egypt, som begge er alliert med USA, risikerer i så fall å havne i direkte konfrontasjon i Libya, noe som ytterligere vil forverre situasjonen i landet.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

 

 

 

Kjøp billetter til foredraget her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.