Statsminister i Libyas FN-støttede regjering Fayez al-Serraj under et intervju med Reuters i Tripoli den 16. juni 2019. Foto: Ulf Laessing / Reuters / Scanpix.

Libyas nasjonalforsamling har enstemmig stemt mot avtalen som den FN-støttede regjeringen har inngått med Tyrkia om sikkerhetssamarbeid.

Lørdagens avstemning kom få dager etter at Tyrkias nasjonalforsamling vedtok at Tyrkia skal sende soldater og militært utstyrt til Libya for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen i det kaosherjede landet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Fayez Serraj, lederen for den FN-godkjente libyske regjeringen, undertegnet i november de to omstridte avtalene. Den ene omhandler utplassering av tyrkiske styrker mens den andre omhandler militært og sikkerhetsmessig samarbeid og utvidelse av Tyrkia kontinentalsokkel i Middelhavet, der det er funnet store gassreserver.

Anklages for høyforræderi
Men lørdag ble den siste avtalen nedstemt av Libyas nasjonalforsamling, som støtter den rivaliserende regjeringen og som har sitt hovedsete i byen Benghazi.

De folkevalgte stemte også enstemmig for å kutte alle forbindelser med Tyrkia og for at statsminister Serraj må stilles for retten for høyforræderi fordi han har bedt en annen stat om militær hjelp.

Det er ikke klart om statsminister Serraj vil etterkomme vedtaket fra nasjonalforsamlingen.

Kaos og anarki
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. En rekke militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet.

I april i fjor innledet opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits en storstilt offensiv for å innta Tripoli og erobre regjeringsmakten. Det har han så langt ikke lyktes med.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂