Nytt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan taler i Ankara den 30. desember 2019. Foto: Den tyrkiske presidentens pressetjeneste / AP / Scanpix.

Tyrkias parlament har i et ekstraordinært møte torsdag med 325 mot 184 stemmer gitt tillatelse til å sende tyrkiske tropper til Libya, og åpner med det for militær tilstedeværelse i det nordafrikanske landet av opp mot ett års varighet.

Vedtaket ble fattet mot alle opposisjonspartienes stemmer, melder Reuters.

Grunnlaget for vedtaket er at Fayez al-Sarraj, som leder Libyas FN-støttede regjering, i desember bad Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om tyrkisk militærhjelp i forbindelse med at Tripoli i flere måneder er blitt utfordret av styrkene til den libyske opprørsgeneral Khalifa Haftar, som støttes av blant andre Frankrike og Egypt.

Men initiativet handler like mye om Tyrkias økonomiske geopolitiske interesser. I en melding fra Associated Press (AP) som er offentliggjort i New York Times, heter det:

Ankara says the deployment is vital for Turkey to safeguard its interests in Libya and in the eastern Mediterranean, where it finds itself increasingly isolated as Greece, Cyprus, Egypt and Israel have established exclusive economic zones paving the way for oil and gas exploration.

Detaljene i Tyrkias militære planer i Libya er ikke kjent.

Opposisjonen i Tyrkia frykter at deployering av tyrkiske militære i Libya kan bidra til ytterligere destabilisering av det nordafrikanske landet.

Siden Muammar al-Gaddafi ble styrtet i 2011 har det hersket en uro i Libya som har banet veien for irregulær migrasjon til Europa.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!