Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Turkish Presidency via AP, Pool

Tyrkia satte foten ned da tyske soldater skulle sjekke et tyrkisk skip i tråd med våpenembargoen mot Libya, opplyser det tyske forsvaret.

Tysklands felles forsvarskommando opplyser at soldater som deltar i EUs overvåking av våpenembargoen, bordet et tyrkisk lasteskip de oppfattet som mistenkelig.

Kort tid etter sa Tyrkia, i kraft å være flaggstat, nei, og søket om bord på skipet måtte avbrytes. Fram til det skjedde ble det «ikke oppdaget ulovlig last om bord», opplyser det tyske forsvarsdepartementet.

Soldatene firte seg ned på det tyrkiske skipet fra helikopter. Skipet lå rundt 200 kilometer nord for den libyske byen Benghazi. Starten på aksjonen gikk smidig for seg, og Tyrkia hadde ikke kommet med innvendinger til søket i de fire foregående timene.

Siden august har Tyskland vært en del av EUs Operasjon Irini. I tillegg til å forsøke å stanse sendinger med våpen til Libya, er operasjonen et forsøk på å stanse smugling av olje og drivstoff.

Tyrkia en av de viktigste støttespillerne for den FN-støttede samlingsregjeringen i Tripoli. Russland, Egypt, Jordan og De forente arabiske emirater støtter krigsherren Khalifa Haftar. Ifølge enkelte rapporter mottar han også militær hjelp.

Denne måneden innledet partene direkte politiske samtaler, tilrettelagt av FN, i et forsøk på å finne en vei fram mot et valg i desember neste år.

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.