Den tyske fregatten «Augsburg». Illustrasjonsfoto: Ein Dahmer / Wikimedia Commons.

EU-ambassadørene er torsdag blitt enige om at unionen skal iverksette en ny operasjon i Middelhavet fra begynnelsen av april for å overvåke FNs våpenembargo mot Libya, opplyser diplomatiske kilder til ANSA.

Operasjonen, som har fått navnet Irini og vil benytte både skip, fly og satellitter, erstatter EUs operasjon Sophia, som ikke har vært operativ på lenge – fordi den forrige italienske regjeringen ikke lenger fant seg i at militære fartøy som var ute i annet ærend, plukket opp migranter fra Middelhavet og tok dem med til Italia.

Den italienske utenriksminister Luigi Di Maio fastslo mandag at Italia ikke ville stille sine havner til disposisjon for operasjon Irini. Men nå har Hellas gått med på at migranter som måtte bli plukket opp under operasjonen, som kommer i gang i begynnelsen av april, kan få gå i land i greske havner, skriver La Repubblica.

Med tanke på Tyrkias rolle under konflikten i Libya ligger det an til at EUs militære nærvær i Middelhavet flytter seg en smule østover. Da er spørsmålet i hvilken grad menneskesmuglere i Libya vil klare å tilpasse virksomheten, som har gått uvanlig tregt den siste måneden på grunn av koronapandemien, under de nye betingelsene.

Hva migranter angår, er Hellas allerede i vanskeligheter på grensen mot Tyrkia, men greske myndigheter aksepterer likevel risikoen for noen ilandstigninger av migranter via Afrika, så lenge bonusen er en rekke militære EU-fartøy i farvannene nærmere Tyrkia, opplyser La Repubblica.

Operasjon Irini tar også høyde for at det kan bli nødvendig å overvåke Libyas grenser på land, men EU vil ikke gjøre det uten et samtykke fra lokale myndigheter som vanskelig vil bli gitt, noe som også kan vise seg å bli operasjonens akilleshæl, skriver Roma-avisen.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.