Nytt

Migranter på «Ocean Viking» synger og danser på dekk den 21. september 2019. Foto: Renata Brito / AP / Scanpix.

Italias innen­riks­departement har tilbudt skipet «Ocean Viking», som befinner seg i Middel­havet med 182 migranter ombord, en havn i Messina på Sicilia, melder italienske medier.

Det norsk­registrerte fartøyet, som drives av NGO-ene SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser, har plukket opp migrantene i tre forskjellige operasjoner utenfor kysten av Libya de siste dagene, og befinner seg i øyeblikket ikke langt fra den italienske øya Linosa, skriver La Repubblica.

Det er i skrivende stund ikke opplyst om hvorvidt andre EU-land har erklært seg rede til å ta imot migrantene, noe den nye italienske regjeringen har signalisert vil være en forutsetning for at Italia stiller sine havner til disposisjon for migrantskip.

Nettopp dette temaet står på dagsorden under et møte som innen­riks­ministrene i Frankrike, Tyskland, Italia og Malta skal avholde på Malta mandag.

Embedsverkene i de fire landene har utarbeidet et forslag til en EU-avtale som går ut på at Italia og Malta stiller sine havner til disposisjon for iland­stigning, så lenge andre EU-stater automatisk tar hånd om migrantene etterpå.

Frankrike og Tyskland har i den forbindelse erklært seg rede til å ta imot 25 prosent hver, men det er uklart hva som er ment å skje med den resterende halvparten.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!