Skipet «Aquarius». Foto: SOS Méditerranée Italia/YouTube.

De 58 migrantene ombord på «Aquarius», som drives av SOS Méditerranée i samarbeid med Leger uten grenser, vil bli overført til fartøy stilt til disposisjon av Maltas regjering mens NGO-skipet befinner seg i internasjonalt farvann, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

På den måten unngår NGO-ene at skipet, som er fratatt registreringen i Panamas skipsregister, blir tatt i arrest ved fortøyning til kai på Malta, der migrantene – syrere, libyere og palestinere – vil få gå i land, for siden å bli fordelt mellom Frankrike, Spania, Portugal og Tyskland.

Etter at migrantene blir overført, skal «Aquarius» sette kursen for Marseille, hvor SOS Méditerranée har hovedkontor, formodentlig i et forsøk på å løse den rettslige floken skipet har havnet i etter å ha mistet retten til å seile under Panama-flagg.

Det franske sosialistpartiet ber president Emmanuel Macron om å sørge for at «Aquarius» får seile under fransk flagg. Venstresiden i Portugal har rettet lignende forespørsler til den portugisiske regjeringen.

Italias innenriksminister Matteo Salvini avfeier forøvrig kritikken som Frankrikes president har rettet mot Italia i forbindelse med «Aquarius»-affæren. «Vi lar oss ikke belære hverken om humanitet eller internasjonal lov og rett av herr Macron», sier Salvini.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.