Skipet «Aquarius» på havnen i Valencia den 17. juni 2018. Foto: Heino Kalis / Reuters / Scanpix.

Etter å ha plukket opp 58 migranter i Middelhavet har «Aquarius» satt kursen for Marseille i håp om at NGO-skipet vil få legge til kai der til bys, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA:

NGO-en SOS Méditerranée, som driver fartøyet, har bedt franske myndigheter om å gi de 58 migrantene ombord tillatelse til ilandstigning «som et unntak».

Frankrike ønsker ikke uten videre å åpne for et slikt «unntak»:

«Vi søker en europeisk løsning i samsvar med prinsippet om nærmeste sikre havn», heter det fra kilder sitert av BFM-TV som står statsminister Edouard Philippe nær.

Den «europeiske løsningen» Frankrikes regjering etterstreber, består naturligvis i to trinn: Selve ilandstigningen, som man mener bør finne sted i Italia, og det som skjer etterpå, hvor den mest overnasjonale fløyen i EU ønsker en omfordelingsplan som kan omfatte alle medlemsstater.

To ting hindrer denne «europeiske løsningen»: Italia tillater ikke ilandstigning, og Øst-Europa avviser enhver politikk for omfordeling. I påvente av at den umulige planen skal realiseres, gjør franske i myndigheter mellomtiden så godt de kan for å holde sine grenser mot Spania og Italia så migranttette som mulig, mens kinkige situasjoner som denne håndteres ad hoc hver gang.

Marine Le Pen avviser tanken på at «Aquarius» skal få komme til Marseille: Menneskesmuglerne på skipet vil stille Frankrike overfor en fullbyrdet kjensgjerning, og det er uakseptabelt, twitrer hun.

Ved neste fortøyning til kai vil «Aquarius» ellers ikke lenger ha noe flagg å seile under, gitt at myndighetene i Panama har fratatt skipet registreringen i landets skipsregister. SOS Méditérranèes talsmann Frédéric Penard bønnfaller om at en hvilken som helst stat gir «Aquarius» et flagg, skriver ANSA.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.