EUs utenrikssjef Josep Borrell sier situasjonen på bakken i Libya er ille. Ifølge FN brytes våpenhvilen og våpenembargoen mot landet stadig vekk. Foto: Aris Oikonomou/Pool via Reuters/NTB scanpix

Situasjonen i Libya står høyt på dagsordenen når EUs utenriksministre møtes, men unionen klarer ikke å bli enig om å gjenoppta marineoperasjonen i Middelhavet.

Flere land stiller seg i veien for en avgjørelse om å blåse nytt liv i Operasjon Sophia. Motstanderne frykter at patruljering med marinefartøy vil føre til at flere velger å legge ut fra kysten av Libya i håp om å nå Europa, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Det er noen som mener det trengs mer utredning for å sikre at det ikke lokker flere til å prøve. Etter å ha sett tallene, mener jeg det ikke er sånn, men noen tror det, sier Borrell på vei inn til mandagens møte.

Ifølge Politico er det særlig Østerrike som er imot å gjenoppta operasjonen som startet i 2015. Målet var å slå ned på menneskesmugling og opprettholde en våpenembargo mot Libya. Etter krangling om fordeling av migranter som plukkes opp til havs, satte Italia i fjor en stopper for å sende flere skip.

Våpenembargoen mot Libya blir også et diskusjonstema på mandagens møte. Borrell sier han har fått brev fra FN-utsending Ghassan Salame, som sier at en våpenhvile fortsatt ikke er på plass og at både embargoen og våpenhvilen brytes.

– Den politiske Berlin-prosessen er fortsatt virksom, men situasjonen på bakken er veldig, veldig ille, sier Borrell med henvisning til toppmøtet i den tyske hovedstaden i januar.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂