EUs utenriksansvarlige Josep Borrell ankommer Teheran fredag kveld for å se om en ny atomavtale kan reddes. Det sier mye om den vekt EU legger på avtalen at Borrell personlig drar til Iran.

Iran har vært steil til tross for vestlig ettergivenhet. Etter sigende skal Teheran kreve at Vesten fjerner Revolusjonsgarden fra listen over terrororganisasjoner. Det legger praktiske hindringer i veien for Revolusjonsgarden forretninger – den er en stat i staten – og ikke minst operasjoner i utlandet.

Det sitter veldig langt inne for EU og Biden å gi etter på dette punkt. Det vil bli tolket som en ren kapitulasjon, ikke minst av sunni-statene i regionen med Saudi-Arabia i spissen. Det later ikke til at EU og Washington helt forstår hvor stor og sterk motstanden mot en iransk atombombe er.

Derfor har det oppstått nye allianser, mest forbausende mellom Israel og Saudi-Arabia. Men en iransk atombombe – som skal være bare måneder unna – kan føre til en restrukturering av hele maktbalansen. Sunni-statene og Israel kan se til Russland og India for beskyttelse. Kina er det verre med. De har inngått en vennskapsavtale med Iran, som gir Kina rett til å utplassere kinesiske soldater. Avtalen er ikke populær blant iranerne.

EUs utenrikssjef besøker Teheran

Iranske myndigheter sier EUs utenrikssjef Josep Borrell ankommer Teheran senere på fredag. Målet skal være å gjenoppta forhandlinger om atomavtale med landet.

– Borrell ankommer Teheran fredag kveld for å møte Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian og andre embetsmenn, heter det i en uttalelse fra det iranske utenriksdepartementet.

Forhandlingene om en ny atomavtale mellom vestlige land og Iran har strandet de siste månedene, etter en periode der det tilsynelatende var framgang.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.