Slike scener kommer vi ikke til å få se igjen: Amerikanske soldater kneler på dekket av en iransk patruljebåt i Persia-bukta. Det var selvsagt ikke tilfeldig at Iran kringkastet disse bildene. Ydmykelsen bidro til en oppfatning om at verden ikke lenger fryktet USA. Det skjedde i januar 2016 og kan ha gitt Trump et løft.

 

Per Sandberg har uforvarende havnet opp i en storpolitisk styrkeprøve mellom USA og Iran. Sandberg hodeløse opptreden kan bevirke at Norge faller ned på USAs side.

EU vil gjerne fastholde at Iran er en partner det går an å stole på. For noen dager siden prøveskjøt Iran en mellomdistanserakett. FN påla Iran etter at atomavtalen ar inngått, ikke å skyte opp raketter som kunne bestykkes med atomvåpen. FN-vedtaket var ikke et direkte forbud, men hvis Iran ville vise at det mente alvor med atomavtalen, ville regimet avholdt seg fra rakettoppskytinger.

U.N. resolution 2231 — put in place days after the Iran nuclear deal was signed — calls on the Islamic Republic not to conduct ballistic missile tests. The resolution bars Iran from conducting ballistic missile tests for eight years and went into effect July 20, 2015.

Iran test-fires ballistic missile for first time in 2018, officials say

Irans brudd på denne resolusjonen gjør det vanskelig for EU å forsvare Iran. Iran setter EU i forlegenhet. Det samme har intervensjonene i regionene gjort, fremst Jemen og Syria, hvor det står mange iranske rådgivere som leder shia-milits rekruttert i Pakistan og Bangladesh.

Iran har ikke forstått at Trump ikke er en odd man out, en de ikke trenger bry seg om.

På spørsmål fra det iranske nyhetsbyrået Tasnim svarer utenriksminister Mohammad Javad Zarif at det ikke er planer om noe møte mellom ham og USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Han sier også at det ikke er planer om noe møte mellom amerikanske og iranske tjenestemenn på sidelinjen av FNs hovedforsamlings møte i neste måned, der både Irans president Hassan Rouhani og USAs president Donald Trump skal delta.

– Angående Trumps siste forslag om samtaler, så kunngjorde vi vårt offisielle syn. Amerikanerne er uærlige, og deres avhengighet av sanksjoner gjør at det ikke er rom for noen som helst slags forhandlinger, sier Zarif. (NTB)

Spørsmålet det koker ned til, er: Hva slags regime er teokratiet i Teheran, med sin blanding av khomeini-islam og persiske sotrmaktsdrømmer? Sunni-statene liker ingen av delene. De følte seg sviktet av Obama. Nå har Trump foreslått å danne et arabisk NATO, et forbund av sunni-stater, som en motvekt til Iran. Det vil Saudi-Arabia og Egypt sette pris på. De ønsker ikke noe atomkappløp i regionen. Som motytelse kan Trump få Saudi-Arabias og Egypts godkjennning av en fredsavtale med palestinerne. En slik avtale kan godt vise seg å bli et diktat: Et take-it or leave-it-tilbud. Palestinerne har ennå ikke oppdaget at de har tapt.

Norges utenriksminister birar til å opprettholde en slik illusjon ved å late som om president Mahmoud Abbas er en likeverdig partner med legitimitet. Han er ingen av delene.

Norges innsats i Giverlandsgruppen er et forsøk på å redde stumpene av Oslo-avtalen, lenge etter at den avgikk med døden. Når utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide håper å kunne blåse liv i fredsforhandlingene, befinner hun seg på en annen planet. Som hun selv sier: Det er fire år siden sist det var direkte forhandlinger.

Sandbergs dumheter kan tvinge frem en større realisme i Midtøsten-politikken. Regjeringen turde ikke utfordre USAs sanksjonslinje, men overlot avgjørelsen til norsk næringsliv. I praksis betyr det at næringslivet kommer til å følge sanksjonene og trekke seg ut.

Trump betyr en ny politikk også overfor Kina. Amerikanerne er blitt klar over kinesisk penetrering: hacking, teknologi-tyveri og spionasje. Når forsvarsminister John Mattis besøkte Kina fikk ingen forlate flyet med sin egen elektronikk. Embetsmenn og presse fikk utlevert telefoner og laptoper de måtte la være igjen.

Når man leser om Sandbergs reisevirksomhet i disse landene er det som om han ikke har fulgt med i timen.

PST har advart om faren for hacking og teknologi-tyveri. Men politikerne har ligget lavt. Kanskje det er på tide å følge USA også på dette felt?Det er ikke Russland som er den farligste fienden. Det er Kina, sier stadig flere amerikanere.

Det er en sammenheng mellom sikkerhetstrusler og utenrikspolitik, og den første må få konsekvenser for den andre.

Det kan Sandberg med sin hodeløse opptreden ha bidratt til.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.