Irans ambassadør til Det internasjonale atomenergibyrået, Reza Najafi, før board of governors-møtet i Wien, 4 juni 2018. Iran har bygget en struktur hvor landet er i en slags balanse med IAEA og landene bak atomavtalen. Men det er en skjør balanse og Trumps alenegang gjør at den kan bryte sammen.  Foto: Leonard Foeger/Reuters/Scanpix

Den øverste leder (ikke det åndelige overhodet som NRK kaller ham, Ali Khamenei, sier tiden er kort før Iran gjenopptar anriking av uran i større omfang. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide legger skylden på Trump for den «farlige situasjonen».

Iran er et teokrati og likesom den tyske Fører i sin tid, er Ali Khamenei den absolutte, uinnskrenkede leder, fordi han har retten til å tolke den islamske loven. Dette er vesentlig for i det hele tatt å forstå hva det iranske systemet går ut på.

Da Trump sa opp avtalen la Teheran press på EU. Tålmodigheten med Brussel er ved å løpe ut:

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei ba Irans atomorganisasjon om å begynne forberedelser «fra i morgen» om å gjenoppta en ubegrenset anrikning av uran. Han sa videre at Iran ikke kan stole på noe land, og burde forberede seg på at avtalen faller igjennom til tross for EUs løfter.

– Enkelte europeiske land forventer at Iran skal både godta sanksjoner, avslutte våre atomenergiaktiviteter og fortsette med restriksjonene. Dette er en drøm som aldri vil gå i oppfyllelse, sa Irans leder ayatolla Ali Khamenei mandag.

Uttalelsene kom i forbindelse med markeringen av at det er 29 år siden Irans første leder ayatolla Ruhollah Khomeini døde. (NTB)

Teheran krevde en lojalitet fra Brussel som selv ikke EU kan innfri.

Men Norges utenriksminister gjør så godt hun kan. Hennes kommentar til NTB avslører at hun ikke har noen forståelse for USAs handlemåte. Det er forbløffende. Mange demokrater var mot atomavtalen. Er ikke Søreide klar over den tvilen som har eksistert i USA om Irans motiver og strategi?

I stedet velger Søreide kun å konsentrere seg om verifiseringsrapportene fra IAEA.

Søreide løper mullahenes ærend når hun sier at det er EU som har dårlig tid på seg. Who says? Skal EU la seg presse? Ser ikke den norske utenriksminister at mullahene driver kynisk utpressing? Ved å legge skylden på USA sier Søreide nettoppp det Teheran ønsker skal bli oppfatningen: Trump har ansvaret.

– Jeg tror Iran søker å sende et signal både til Europa og USA, men kanskje spesielt Europa og de andre partene i atomavtalen som fortsatt er der, om at de ikke har veldig god tid på seg til å vurdere å fortsatt bli i avtalen. Og det viser jo også alvoret i atomavtalen og beslutningene USA har tatt, sier hun til NRK. (NTB)

Søreide frykter økt ustabilitet, men hvordan er det mulig å si dette uten å nevne Irans maktambisjoner i Midtøsten? Det er kombinasjonen av disse og f.eks rakettprogrammet som gjør at Trump har støtte fra sunni-statene. Søreide kunne like gjerne sagt det motsatte: Trumps oppsigelse har bidratt til å senke spenningen i regionen fordi sunnistatene ser at det endelig er et USA som tør å være en motvekt til Teheran.

Uten en slik motvekt ville Saudi-Arabia og Egypt starte programmer for selv å bli atommakter. Er ikke Søreide klar over at dette er analyser som har vært gangbare i internasjonal politikk i flere år nå?

Hun frykter det vi bli mer ustabilitet dersom atomavtalen forsvinner.

– Iran og andre land i regionen kan starte og gjenoppta atomprogrammer og vi kan få en situasjon hvor arbeidet for ikke-spredning og nedrustning får en betydelig skade. Det er ikke det vi trenger i verden nå, sier hun. (NTB)

Det den norske utenriksminister fra Høyre sier er det samme som Ap-oraklet Sverre Lodgaard står for. Han har systematisk vært mot USA de siste tredve år. Det samme er NRK som bruker ham. Dette ekkokammeret gjør at norsk offentlighet ikke aner hva som foregår. Når de skal ha en ekspert til å kommentere Nord-Korea velger NRK konsekvent nordmannen Heljesen i København som lyder som et ekko av Pyongyang.

Søreide frykter også at Trumps uttrekking av avtalen kan få konsekvenser for en eventuell avtale med Nord-Korea. På tross av Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) gjentatte rapporter om at Iran etterlevde atomavtalen, valgte USA å trekke seg ut av avtalen.

– Hvis man undergraver disse rapportene og sier at rapportene ikke betyr noe, så er det vanskeligere å få en troverdig verifikasjon av at Nord-Korea ruster ned, sa Søreide, som understreket at det er lang vei igjen før en eventuell avtale med det nordkoreanske regimet er på plass. (NTB)

Hvorfor velger Søreide å understreke – fem dager før det historiske toppmøtet – at det er «langt frem»? Håper hun i likhet med amerikanske anti-trump-medier at Trump ikke lykkes?

Saken er ikke at IAEAs rapporter er upålitelige, men IAEA vurderer ikke Irans strategi og ikke rakettprogrammet. De holder seg innenfor snevre rammer.

Trump har konfrontert Iran og sagt at hvis de mener noe med nedrustning må de vise en oppførsel som inngir tillit, ikke skremme naboene til å ruste opp.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.