Saudi-Arabias utenriksminister advarer om mulig atom-opptrapping i regionen. Foto: AP Photo / Amr Nabil / NTB

Saudi-Arabia kan utvikle atomvåpen hvis Iran blir en atommakt, advarer landets utenriksminister. Adel al-Jubeir sier at det er «absolutt et alternativ» for Saudi-Arabia å utvikle kjernefysiske våpen hvis ikke konkurrenten Iran hindres i å gjøre det samme, og mener samtidig det er sannsynlig at andre land vil gjøre det samme.

– Saudi-Arabia har gjort det veldig klart at vi vil gjøre alt vi kan for å beskytte folket og beskytte våre territorier, sa den saudiarabiske utenriksministeren til Al Jazeera.

Truslene kommer etter avsløring av at Iran har utvidet sitt lager av kjernefysisk materiale betraktelig, skriver Daily Mail onsdag.

Iran ruster opp

I følge avisen har Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, underlagt FN, rapportert i et konfidensielt dokument sist onsdag at Irans lager av uran nå er 12 ganger større enn grensen som ble satt under atomavtalen Trump trakk seg ut av i 2018.

Byrået opplyste at Iran hadde en lagerbeholdning på 2.442,9 kilo (5 385,7 pund) lavberiket uran registrert 2. november, opp fra 2 105,4 kilo (4 641,6 pund) registrert 25. august.

Atomavtalen som ble undertegnet i 2015 med USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Kina og Russland, kjent som Joint Comprehensive Action of Action (JCPOA), tillater Iran bare å ha et lager på 202,8 kilo (447 pund), skriver Daily Mail.

IAEA rapporterte også at Iran har fortsatt å berike uran til en renhet på opptil 4,5 prosent, høyere enn 3,67 prosent som er tillatt i henhold til avtalen.

Natanz, også kalt Pilot Fuel Enrichment Plant, ligger omtrent 200 miles sør for Teheran. Det meste av anlegget er underjordisk, og det er underlagt overvåking av IAEA under atomavtalen.

I sin siste rapport opplyste IAEA at Iran hadde utestengt inspektører fra å få tilgang til et annet sted der det var bevis for tidligere atomaktivitet.

Trump avventer

I følge New York Times hadde Trump et møte med sine viktigste sikkerhetsrådgivere dagen etter at rapporten fra IAEA ble framlagt.

Både visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo, fungerende forsvarssekretær Christopher C Miller og sjef for den amerikanske hæren, Mark Milley, skal ha diskutert et mulig angrep mot det iranske atomanlegget.

I følge avisens kilder ble det diskutert hvorvidt det bør iverksettes et angrep mot Irans viktigste berikningsanlegg, Natanz.

Kildene opplyste at Pompeo og Milley skisserte risikoen for militær opptrapping, og at tjenestemenn forlot møtet med inntrykk av at Trump hadde blitt frarådet å iverksette et rakettangrep, samtidig som Trump fortsatt kan vurdere andre former for sanksjoner mot Iran, skriver Times.

USA anklager Iran for å ha støttet terrorister i Gaza, Syria og Irak, inkludert en gruppe som angrep den amerikanske ambassaden i Bagdad i desember i fjor.

Overhengende trussel

Iran advarte onsdag om at enhver amerikansk handling vil bli møtt med ‘knusende’ gjengjeldelse, skriver Daily Mail.

Teheran gjennomførte rakettangrep mot amerikanske baser i Irak som gjengjeldelse for drapet på general Qassem Soleimani i januar, og Iran er også mistenkt for å stå bak cyberangrep og eksplosjoner som har rammet sjøfarten i Persiagulfen.

Samtidig truer Saudi-Arabia med å utvikle egne kjernekraftvåpen dersom Iran ikke hindres i å utvikle sine egne.

 

Få opplyste venner. Gi dem julegaver fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.